A Fidesz EP-képviselője bevallotta, csak azért sorosoznak, mert „ez a politika”

Mindenkit hülyének néznek.

„Én nem gondolom, hogy Soros György irányítaná az Európai Bizottságot”, és ezért kezdeményeztek volna kötelezettségszegési eljárást Magyarországgal szemben a felsőoktatási törvénymódosítás, a CEU ügyében

– mondta Schöpflin az ATV-nek.

Igaz, azt is hozzátette, el tudja képzelni, hogy Soros kampányolt a CEU ügyében. „Az igaz, hogy Sorosnak van egy valamennyire elfogadhatatlan befolyása Brüsszelben” - mondta.

Bayer Zsolt gyűlöletkeltő fröcsögéseiről és hisztirohamairól is szó esett. A publicista nemrégiben arról beszélt, hogy „ha minden így marad”, akkor Közép-Európának (a V4-re gondolva) ott kell hagyni az uniót „a francba”, le kell zárni a határokat, és kell magunknak csinálni Európa közepén egy saját régiót, azok meg ott „dögöljenek meg”.

Schöpflin György erre azt mondta:

Bayer Zsolt hajlamos arra, hogy ilyen szélsőséges mondatokat mondjon, de nem szabad komolyan venni, ezt magánvéleménynek kell tekinteni.

„Senki nem akar kilépni az EU-ból, különösen a Brexit után nem. Jobb benn lenni, mint nem benn lenni. És nemcsak a pénzről, az uniós milliárdokról van szó, a kapcsolatrendszerről is, a konfliktus kezelési és megoldási mechanizmusokról. Senki nem fog kilépni az unióból szerintem, az EU egységét a kín-keserves Brexit után semmi sem veszélyezteti, az uniós országok lakossága inkább Európa baráttá vált. Magyarországon csak a Jobbik kivétel”

– magyarázkodott Schöpflin.

Érdekes, hogy az EP-képviselő pont azt a Jobbikot említette kivételnek, amely éppen a bérunió témájában egy európai polgári kezdeményezést indított, és aláírásgyűjtési szándékát az Európai Bizottság is hitelesítette. A Fidesz ezzel szemben nem hajlandó támogatni a bérunió, vagyis a nyugati bérekhez való felzárkózás kezdeményezésének ügyét az Európai Unióban.