Már 15 embert ölt meg egy elefánt – ha megtalálják, neki annyi

India legjobb vadászával az élen indult hajtóvadászat Indiában egy elefánt után, amely 15 embert ölt meg az elmúlt hónapokban a keleti Bihar és Dzsharkhand államban.

A csordájától elszakadt, és a falvakon végigcsörtető elefánt négy ember életét oltotta ki márciusban Bihar államban, majd további 11 emberét a szomszédos Dzsharkhand államban, az egyik legszegényebb indiai törzs lakta hegyes-völgyes vidéken. 

Az erdészeti hatóságok engedélyt adtak a gyilkos elefánt elejtésére, miután több kisebb falut is elhagytak rettegő lakói az elmúlt négy napban történt két haláleset nyomán.

A megvadult állat keresésére 50 fős csapat indult pénteken, köztük több tapasztalt elefántvadász, például Navab Safat Ali Khan mesterlövész, akit India legjobb elefántvadászának tartanak.

A hatóságok nem adnak esélyt az életre az elefántnak, mert szerintük túl veszélyes lenne kábítólövedékekkel ártalmatlanítani. A sűrű erdőben kicsiny a látótávolság, ráadásul fél óra kell ahhoz, hogy a kilőtt nyugtató leszedálja az állatot, amely kiszámíthatatlanná válhat, őrjöngeni kezdhet, és rátámadhat a közelében lévő emberekre - érveltek a vadőrök.

A sűrű erdők borította Dzsarkhand államban évente mintegy 60 ember halálát okozzák az elefántok, országosan évente több mint 300 ember életét oltják ki.

Sok elefántot megölnek a falusiak is, megtorlásul kertjeik és szántóföldjeik feldúlásáért.

Forrás
MTI