Maduro most csavarodott be teljesen: megüzente, mikor és hol akar találkozni Trumppal

Az amerikai elnök nyilván haptákba vágja magát, és elmegy.

Maduro utasította az országa külügyminiszterét, Jorge Arreazát, hogy szervezzen meg telefonbeszélgetést vagy személyes találkozót Donald Trumppal. Utóbbira a venezuelai nép bölcs vezére

már az időpontot is előre kijelölte:

az ENSZ Közgyűlésének szeptember 20-i ülésén kerülhetne sor New Yorkban.

"Ha annyira érdekli Venezuela, itt vagyok, én vagyok a vezetője annak, ami felé érdeklődést mutat" - hangsúlyozta a politikus.
 

"Donald Trump úr, itt a kezem" - mondta a szocialista elnök, hozzátéve, hogy szeretne olyan szoros kapcsolatban állni az Egyesült Államokkal, mint Oroszországgal.

Maduro a békítő szavak után figyelmeztette Trumpot, hogy országa "fegyverrel a kezében" válaszol minden agresszióra. A venezuelai vezető azzal vádolja az Egyesült Államokat, hogy ő állt a vasárnapi valenciai fegyveres lázadás hátterében.

"Venezuela sohasem adja meg magát, ezt az amerikai birodalomnak tudnia kell" - tette hozzá a politikus.

Washington szerdán szankciókkal sújtott nyolc venezuelai tisztségviselőt az alkotmányozó nemzetgyűlés tevékenységében játszott szerepük miatt. Az Egyesült Államok a múlt héten a diktátornak bélyegezte Madurót, július végén pedig az alkotmányozó nemzetgyűlési választásokban szerepet játszó 13 venezuelai tisztségviselő ellen hozott büntető intézkedéseket.

Csütörtökön Trump elmondta, hogy megtárgyalta a venezuelai problémát Mike Pence alelnökkel és több neves nemzetbiztonsági tanácsadóval. Pence vasárnap Kolumbiába utazik, ahol a Maduróval szembeni nyomásgyakorlás lesz a fő téma.

Eközben a venezuelai elnök csütörtökön elismerte az 545 tagú alkotmányozó nemzetgyűlést országa teljhatalmú politikai intézményeként. Maduro először jelent meg a testület ülésén

"Az állam fejeként alárendelem magamat az alkotmányozó nemzetgyűlés hatalmának" - szögezte le beszédében. "Azért jöttem, hogy elismerjem teljhatalmát, amely szuverén, eredeti és fenséges."

A nemes gesztust némileg beárnyékolja, hogy a testület az elnök híveiből áll, és még az elnök által kinevezett főügyész szerint is csalással "választották meg". A voksolást az egész ellenzék bojkottálta.