Iránytű: Varga Mihály a legnépszerűbb politikus

Áder János köztársasági elnök a második helyre csúszott.

Varga szimpátiaindexe egy 100-as skálán 60-as, Áderé ez az érték 58. A köztársasági elnököt azonban jóval többen ismerik, mint a minisztert: az emberek 90 százaléka van tisztában vele, hogy ki ő, míg Varga Mihály esetében csak 66 százalék tudta beazonosítani.

A népszerűségi lista harmadik helyezettje, Tarlós István főpolgármester, őt követi Navracsics Tibor uniós biztos, és csak az ötödik helyen szerepel Orbán Viktor kormányfő.

Az ellenzéki politikusok közül, a listán közvetlenül Orbán után, Karácsony Gergely, a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, illetve Hadházy Ákos, az LMP társelnöke a legnépszerűbb. Az Iránytű azonban hozzáteszi, jó eredményükhöz hozzátartozik, hogy mindkét politikus ismertsége lényegesen alacsonyabb a listán előttük állókénál.

A listán a Jobbik három politikusa is szerepel, Volner János frakcióvezető a tizenkettedik helyet, az ellenzéki politikusok közül a negyedik helyet foglalja el. Vona Gábor, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje a tizenötödik helyen szerepel, az ellenzékiek közül pedig ötödik helyezést ért el. Toroczkai László, a Jobbik alelnöke és Ásotthalom polgármestere a lista végén, a legnépszerűtlenebb politikusok között található. Megelőzi a fideszes Németh Szilárd, és a szintén rossz helyezést elért Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje is. A felméréshez hozzátartozik, hogy Vonát az emberek 89 százaléka ismeri (az egyik legmagasabb ismertségi index, Orbánt az emberek 97 százaléka, Gyurcsányt 96 százaléka, Ádert 90 százaléka ismeri), míg Toroczkait 48, Volnert csak 43 százaléka.

Toroczkai után a lista utolsó három helyezettje Gyurcsány Ferenc, Soros György és Mészáros Lőrinc. Figyelemreméltó, hogy a kormányzati sajtó által folyamatosan démonizált spekuláns, még az ellene folyó kampány ellenére is meg tudta előzni Orbán Viktor strómanját.