700 milliárdos túllépést engedélyezett a kormány az uniós források felhasználásában

Mindent a választási győzelemért: még jó, hogy nem állította meg a kormány Brüsszelt.

Csak saját magát: az történt ugyanis, hogy bár óriási ütemben pörgetik fel az EU-s pályázatokat, hogy minél több mindent adhassanak át választás előtt, eközben a kormány Brüsszelbe nem igazán küldi ki a számlákat, ezért jelentős hiány lépett fel az uniós programok egy részénél - írta meg a Portfolio.hu. Magyarul: emiatt kellett megnövelni a keretet. 
    
A Miniszterelnökség az MTI érdeklődésére közölte, az eredeti támogatási előirányzat 618,445 milliárd forint volt, a túllépés engedélyezésére pedig azért van szükség, mert "Magyarország hatékonyan, más tagállamokhoz képest gyorsabban használja fel az uniós fejlesztési forrásokat."
    
A tapasztalatok azt mutatják, lehetnek olyan fejlesztések, amelyek meghiúsulnak, ezek a források csak akkor lesznek később is elérhetőek az ország számára, ha erre a helyzetre már most felkészül. Számolnak továbbá az uniós szabályoknak megfelelő olyan fejlesztésekkel is, amelyeket a jövőben a hazai költségvetés helyett az uniós forrásokra lehet majd elszámolni - írja a Miniszterelnökség.
    
A kormány a döntésnél mérlegelte azt is, hogy a brüsszeli utalás operatív programonként eltérhet, ennek hatását is kiegyenlítik. 
    
A Miniszterelnökség hangsúlyozta: a uniós és hazai forrásból megvalósuló fejlesztések is jelentősen befolyásolják az ország gazdasági növekedését, ezért fontos, hogy állandó likviditása legyen ezeknek a költségvetési soroknak, egy napra se fordulhasson elő olyan helyzet, hogy a késve érkező utalások miatt egy pályázó később jut hozzá a fejlesztéséhez szükséges, államtól várt forrásokhoz.