Ilyen a világon nincs: jet-skivel csempészték át a migránsokat Gibraltárnál

Az embercsempészek egy-egy jet-skin  két bevándorlót szállítottak, személyenként 5000 eurót kértek a 18 kilométeres tengerszoroson való átkelésért - áll a rendőrség közleményében.

Miután partot értek az Andalúzia legdélebbi részén fekvő Cádiz és Málaga tartományok tengerpartjánál, a migránsokat Algecirasba kísérték, ahol óránkon át fogva tartották őket, amíg a Ceutában tartózkodó rokonaik ki nem fizették az adósságot.

A hálózat három tagját őrizetbe vették, egyiküket a Gibraltári-szoros európai oldalán fekvő Algecirasban, kettőjüket pedig az egyik észak-afrikai spanyol beékelődésben, Ceutában - tájékoztatott a rendőrség, amely arra nem tért ki, hogy mikor történek az őrizetbe vételek. A hálózat két másik tagjának az őrizetbe vételkor sikerült elmenekülnie, ellenük nemzetközi körözést adtak ki. A rendőrség az előállítottak állampolgárságát nem közölte.

A Gibraltári-szorosban az embercsempészek általában kisebb járműveket használnak, hogy kijátsszák a rendvédelmi szervek és a parti őrség figyelmét.

Spanyolországban idén jelentősen megnőtt a bevándorlás, az ország 2017-ben a második helyre kerülhet az európai országok között az érkezők számát illetően, megelőzve Görögországot, de messze lemaradva Olaszország mögött - közölte a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM).

Az Európai Unió határőrizeti szerve, a Frontex szerint csupán júliusban több mint 2230 illegális bevándorló választotta a Földközi-tenger nyugati részén át Spanyolországba vezető utat, négyszer annyian, mint egy évvel korábban. A Földközi-tenger középső részén át Olaszországba vezető úton érkezők száma viszont jelentősen csökken.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szerint augusztus 11-ig 8385-re emelkedett az érkező bevándorlók és menekültek száma, az év eleje óta százhuszonegyen fulladtak a tengerbe, miközben megpróbáltak Spanyolországba jutni. 
    
Sokkal több migráns választja azonban továbbra is a Líbia és Olaszország közötti utat, hogy Európába jusson. Az év eleje óta több mint 97 300 migráns próbált meg tengeri úton Olaszországba jutni.