Sorost nem ismerik, a migránsokat nem szeretik a régióban

Erre jutott a Nézőpont a környező országokban végzett közvélemény-kutatás alapján.

A kutatást tíz ország bevonásával készült – Németország, Ausztria, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Románia, Bulgária.

A menedékkérők elosztását a felmérésben részvevők 75 százaléka elutasítja, a kelet-közép-európai államoknál még magasabb az elutasítás aránya, átlagban eléri a 80 százalékot. A csehek és a szlovákok nagyon nem akarják, hogy rájuk sózzák a bevándorlókat, 90 százalék feletti az elutasítottság ebben a két országban.

Az osztrákok és a németek megengedőbbek kvótaügyben, ám az illegális bevándorlókat ők sem látnák szívesen. Németországban 15,  Ausztriában 8 százalék áll csak ki mellettük, míg a kelet-európaiak közül tízből kilenc megkérdezett nem fogadna be az országába illegális úton érkező migránst.

A legális úton, háború elől menekülő bevándorlók befogadásának kérdésében már a megkérdezettek 63 százaléka mutatkozott megengedőnek. A nyugati államokban másfélszer magasabb az ilyen embereket befogadni hajlandók aránya, mint a kelet-közép-európai országokban.

A kutatás azt is szerette volna tudni, hogy vélekednek az európai országok Magyarország politikájáról. A tíz országban összesen 43 százalék gondolja, hogy jó irányba tart Magyarország, 31 százalék pedig azt, hogy nem. Leginkább Romániában (64 százalék) és Bulgáriában (54 százalék) támogatják Orbánékat. A három visegrádi ország – Lengyelország, Csehország, Szlovákia – polgárai közül átlagosan kétszer többen értenek egyet a magyar kormány bevándorlási politikájával (53 százalék), mint ahányan ellenzik azt (27 százalék).  A németek és az osztrákok véleménye – nem meglepő módon – elég lesújtó.

Előkerült a mumus is, Soros Györgyöt azonban a megkérdezettek 70 százaléka nem ismerte,  akik igen, azok inkább rossz véleménnyel voltak róla, főként a románoknál.

Magyarországot összességében bent tartanák az EU-ban és a megkérdezettek 51 százaléka szeretné felkeresni hazánkat a következő öt évben.