Trump disznóvérbe mártott golyót adna a terroristáknak

Reagáltak a világ vezetői a spanyolországi merényletekre.

Az EU vezetői, Jean-Claude Juncker és Donald Tusk biztosították támogatásukról Spanyolországot és Juncker kijelentette, hogy 

„soha nem fogjuk hagyni, hogy megfélemlítsenek az ilyen barbár cselekedetek.”

Emmanuel Macron, Theresa May és Angela Merkel is elítélte a merényleteket és szolidaritását fejezte ki a spanyol nép felé.

Vlagyimir Putyin kegyetlennek és cinikusnak tartja a merényletet, Ferenc pápa pedig mélységes aggodalmának adott hangot.

Donald Trump amerikai elnök első Twitter bejegyzése után, ahol még azt írta,

„legyetek kemények és erősek, szeretünk benneteket",

kicsit keményebb hangnemben folytatta és tanácsot adott az európaiaknak.

„Tanulmányozzátok, mit tett Pershing tábornok az elfogott terroristákkal!”

-áll a következő tweetben.

Pershing amerikai tábornok könyörtelen kivégzéseiről volt híres. A legenda szerint az első világháború alatt a Fülöp-szigeteki iszlamistákkal megásatta saját sírjukat, ezután az iszlám által tisztátalannak és kerülendőnek számító disznó vérébe mártott lövedékekkel végeztette ki őket. Ezt követően vallásuk meggyalázása, üdvözülésük elkerülése végett még holttestüket is disznóbőrbe csavarva földeltette el. Az elnök szerint a tábornok után 35 évig nem volt iszlamista terror.

Ennél szolidabb, de a nyugati vezetőknél kritikusabb hangot ütöttek meg a kelet-európai országok. A lengyel belügyminiszter, Mariusz Blaszczak, úgy látja, az egyetlen lehetőség Európa számára, hogy bezárja a kapuit, és utal Huntington híres könyvére, miszerint jelenleg a civilizációk összeütközésének tanúi lehetünk. 

Részvétét fejezte ki Áder János köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök is VI. Fülöp spanyol királynak és Spanyolország valamennyi polgárának. A Külgazdasági és Külügyminisztérium pedig azt írta, hogy „mély megdöbbenéssel értesült a barcelonai terrortámadásról és a leghatározottabban elítéli a gyáva merényletet." 

A Jobbik is közleményben fejezte ki részvétét a spanyolországi terrortámadás áldozatainak hozzátartozói felé, és minél gyorsabb felépülést kíván a sérülteknek.