Bernek Péter: mindig az egyéni csúcs a cél, aztán meglátjuk, hogy az mire volt elég

Interjú.

Elégedett vagy a magyarországi vizes világbajnokságon nyújtott teljesítményeddel?

Szerintem igen, nagyjából kihoztam a maximumot. Az rossz érzés, hogy fél másodperc és megvan az érem, de sérülés is hátráltatott nem sokkal a vb előtt, ez sok munkát kivett. Kétszer is megjavítottam az országos csúcsot, szóval nem panaszkodhatok.

Mi a fontosabb egy úszónak, a helyezés vagy az idő?

Ha egyéni csúcsot úszunk, az már biztos, hogy jó teljesítmény, hasonlóan az országos csúcshoz. Mindig az egyéni csúcs az elsődleges cél, aztán meglátjuk, hogy az mire volt elég.

A rövidpálya specialistája vagy. Mi dönti el, hogy a huszonöt, vagy az ötven méteres medencében vagy jobb?

Ezt évek óta próbálom legyőzni, de valamiért egyszerűbb nekem a rövidpálya. Jól fordulok, a vízalatti delfinem is elég jó, de most már azért szeretnék ötven méteres medencében is alkotni, ami talán elkezdődött, zsinórban a harmadik nagymedencés világbajnokságomon úsztam egyéni döntőt. A tavalyi olimpiai gyenge szereplés után fontos volt, hogy ez a vb jól menjen, szerintem megtaláltuk a helyes utat.

Hogyan néz ki egy felkészülés?

Ha az egész szezont nézzük, akkor szeptembertől szoktuk számolni a kezdést. Általában augusztusban ér véget, most ugye július végén a világbajnokság miatt. Ilyenkor van négy-öt hét pihenő, szeptember elején aztán elkezdjük, de egyből nem lehet ott folytatni, ahol abbahagytad, folyamatosan növelni kell az edzések számát és intenzitását. Nagyjából négy-öt-hat héttel a verseny előtt, de főleg az utolsó négy hétben kezdünk el speciálisan készülni rá.

Kisebb versenyeket fel lehet fogni edzésként?

Ebben az évben nagyon sokat jártunk versenyezni, havi egyre minimum elmentünk, de volt, hogy többre is. Ez nagyon jót tett. Úgy mentünk, hogy nem igazán készültünk rá, volt olyan, hogy egy nap úsztam hat számban is. Ez inkább edzés jellegű, de mégsem olyan, mint a szürke hétköznapok. A versenyszituációkat is jobban lehet gyakorolni így.

Edzésen van versenyszimuláció?

Nem igazán. Van olyan, hogy felhúzunk egy versenyruhát és abban úszunk, de nem úszunk például 200 hátat, mintha verseny lenne. Persze van ellenpélda is: Kozma Dominik szereti két héttel a verseny előtt leúszni a 200 gyorsot, mert tudni akarja milyen érzés.

Hogyan épül fel egy versenynap?

55 perccel a verseny előtt szállok ki a medencéből, huszonöt-harminc perc a vízi, 15-20 perc a szárazföldi bemelegítés. Mindkettőben van kicsit erősebb rész, főleg reggel, hogy ideális esetben 8-9 óra alvás után felébredjek. Abban az 55 percben átöltözés, dresszhúzás, 20 perccel a szám előtt már jelentkezni kell. A rákoncentrálás is fontos, a felpörgésben már segít egy fizioterapeuta is.

Mit esztek?

Reggelire fehérjét zabbal, az bőven elég, nem jó, ha teleeszed magad. Iszunk koffeines és izotóniás italt is. A szám után eszünk vagy iszunk valami szénhidrátot. A levezető 1500-2000 méter, attól függ mennyire fáradtunk el. Ha viszont nagyon felpörgetjük magunkat, nehéz az elalvás.

Belőled hogyan lett úszó?

Még óvodában volt ovisúszás, nem nagyon szerettem, úgyhogy a szüleim elvittek magánúszásra, hogy azért tanuljam meg. Ott volt egy jó oktató, aki megszerettette velem. Örökmozgó voltam, sok mindent kipróbáltam, sport-tagozatos osztályba jártam. Heti öt tesi, heti öt úszás, de a dzsúdót és a focit is kipróbáltam. Később kikopott a többi sport, maradt az úszás.

Szoktad nézni az úszóversenyeket, ha éppen nem te vagy a medencében?

Azoknak, akik közel állnak hozzám, vagy csapattársaim, igyekszem megnézni a versenyeiket. Ha másnap úszom, akkor nem maradok ott az uszodában, inkább a szállodában nézem, pihenés közben. A világbajnokságon is tudták, hogy ha például Kozma Dominik úszik, vagy Cseh László, aki a szobatársam volt, rekedésig ordibálom magam. Jobban izgultam értük, mint magamért, Dominik már az általános iskola óta jó barátom, Lacival szintén jóban vagyunk.

Mennyire koptatja a profi úszás a sportolót?

Mentálisan fáradsz el a legjobban. Szerencsére erről még nem tudok nyilatkozni, remélem van még pár jó évem, de harminc fölött is ezt csinálni, komoly kihívás lehet. 2024-ben lesz olimpia és budapesti rövidpályás-vb, akkor leszek harminckettő. Az a célom, hogy ott még mindenképp jó legyek. Cseh László decemberben lesz harminckettő, nagyon jól bírja. Változó, hogy ki mennyire kopik ki, de tényleg a mentális kihívás a legerősebb. Fárasztók és nagyon stresszesek, főleg a verseny előtti napok, ezt meg kell tanulni kezelni és élvezni a versenyzést.

Van példaképed?

Cseh László. Gyerekkoromban ugyanabban az egyesületben edzettünk, 2005-ben még meg is jelent rólunk egy közös cikk a Nemzeti Sportban. Ő akkor már világbajnok volt én meg egy gyerek. Hat éve szobatársak vagyunk a versenyeken, barátok lettünk. Láttam, hogy hogyan küzd azért, hogy a legjobb legyen, a civil életben is abszolút példamutató.

Mit tartasz eddigi karriered csúcsának?

A rövidpályás világbajnoki aranyamat, de van sok eredmény, amire büszke vagyok.

Élményben melyik verseny volt a legjobb?

Mindenképp ez a világbajnokság. Minden verseny más, de a hangulat és a szurkolók ezt felejthetetlenné tették. Sok helyen jártam már, de ilyen nincs sehol. Ha Németországban van a világbajnokság, nem fogadják ekkora őrülettel a német versenyzőket.

(fotó: Illyés Tibor / MTI)