A polgármesteri közösség is a bérunió mellett

Mindkét gyermeke külföldön dolgozik – árulta el az első siófoki aláíró.

"Az általam vezetett szervezet tagjainak is, továbbá nekem polgármesterként és magánemberként is az a véleményem: teljes mellszélességgel támogatható a Jobbik béruniós kezdeményezése"

– mondta a csütörtök délutáni sajtótájékoztatón Lengyel Róbert.

"Lassan ötven éves vagyok; amikor fiatalként megéltem a rendszerváltást, volt egy nagy álmom, de nyilván nem csak nekem, hanem millióknak ebben az országban: hamarosan utolérjük a nyugat-európai élet- és bérszínvonalat. Álmodoztunk erről évekig, de semmi előrelépés nem történt. Az uniós csatlakozáskor újból azt gondoltuk, hogy most már csak a Kánaán jöhet nyugati bérekkel, ám a jobb élet, a felzárkózás reménye továbbra is csak álom maradt. Ez így nem mehet tovább, valakinek végre a tettek mezejére kellett lépni, nagyon sok civil ember, számos szervezet csatlakozhat a Jobbik aláírásgyűjtéséhez, mert sokan gondolkodnak úgy, hogy végre közelíteni kell a nyugat- és kelet-európai béreket." 

A polgármesteri közösség elnöke hangsúlyozta: "Szeretnénk érezni, hogy egy angol, vagy holland állampolgár sem különb, mint mi, magyarok". 

"A béruniós célkitűzés mögé egy hazai nemzeti programot is alkot a Jobbik"

 – szögezte le Gyöngyösi Márton.

"Idehaza az egész gazdasági struktúrát át kell dolgozni ahhoz, hogy ne az olcsó munkaerőre építő összeszerelő üzemek országa legyünk a továbbiakban is, ahonnan a fiatalok csak elmenekülni tudnak, ha meg maradnak, akkor eladósodnak, vagy elszegényednek. A politikai elit az elmúlt huszonhét évben ezt az opciót tudta kínálni a magyar társadalomnak. A politika szégyene, hogy a Jobbiknak ellenzékből kell huszonhét év után ezt kezdeményezni. Egyedül persze nem tudjuk győzelemre vinni, minél több polgári, civil szervezetet, helyi döntéshozókat, kamarákat, a szakszervezeteket szeretnénk megszólítani, hogy ne egy felülről áterőltetett program legyen. Örülünk, hogy elsők között a Magyar Polgármesterek Közösségét tudtuk megszólítani és megnyerni az ügynek."

Lengyel Róbert siófoki polgármesterkét is megszólalt a sajtótájékoztatón, arra figyelmeztetve: óriási probléma, hogy már nem csak a fiatalság, hanem a középkorosztály jó része is nyugatra vándorol a jobb megélhetés reményében. Emiatt hiányoznak vendéglátós szakemberek és kereskedők százai, ezrei a balatoni turizmusból. "A bérekkel valamit kezdeni kell" – tette hozzá.

"Egyik napról a másikra nem lehet sokszorosára emelni, de az irány helyes, ha végigmegyünk a béruniós ösvényen, az lehet az az út, melynek végén megvalósulhat sokunk rendszerváltáskori álma. Máskülönben nagyon nagy baj lesz nemcsak a turizmusban, hanem minden téren, az egész országban."

"Ne a multikat támogassuk, hanem a kis-és középvállalkozásokat; adó és járulékreformot, az európai kohéziós politika újragondolását, a korrupció felszámolását is jelenti a bérunió" – ezt Gyöngyösi Márton újságírói kérdésre válaszolva mondta. A kérdés arra vonatkozott, mit szól Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kijelentéséhez, miszerint a bérunió adóemelést is jelent. "Sületlenséget beszél Varga Mihály, az elmúlt huszonhét év egyik felelőse azért, ahol ma tart ez az ország" – fogalmazott a jobbikos képviselő.

Az európai polgári kezdeményezésben részt vevő hét tagállamban egymillió aláírást kell összegyűjteni  azért, hogy bekerülhessen az "egyenlő munkáért egyenlő bért" elv az uniós jogrendbe. Az aláírásgyűjtés a napokban indult el hazánkban is (és egyébként online is aláírható). A csütörtöki siófoki ünnepélyes aláírás, majd sajtótájékoztató után egy középkorú hölgy írta alá elsőként az aláírásgyűjtő ívet a siófoki Jókai parkban. Az asszony elárulta: mindkét gyermeke külföldön dolgozik…

(fotók: Béli Balázs, alfahir.hu)