Megint Farkas Flórián barátainak zsebeibe ömlöttek a pénzek

Ismerősökhöz kerültek a pénzek.

Bár az ellenzéki politikus úgy ítélte meg: "nem ördögtől való" a romák kilenc hónapon át tartó segítése a többi között abban, hogy megtalálják a számukra legmegfelelőbb munkát, de furcsának ítélte, hogy a mentorok esetében semmilyen kiválasztási, felvételi procedúra nem zajlott. 

Kifejtette: eddig nyolcvan emberrel szerződött a főigazgatóság négy évre, egyenként havi 400 ezer forintért.

Közülük hetvennek csak középfokú végzettsége van - többségük pincérként végzett -, de tizenhármuknak még érettségije sincs, holott a munka komoly adminisztratív feladatokkal jár, a többi közt be kell számolniuk a segített pszichés fejlődéséről is.   

Hadházy Ákos szerint a többségük roma önkormányzati képviselő vagy annak hozzátartozója, olyanok, akik segítették megtartani Farkas Flórián hatalmát.

Az LMP társelnöke felidézte azt a szekszárdi bírósági ítéletet is, amely szerint a helyhatósági választáson szervezetten vitték szavazni a roma választókat. Mindezt összefüggésbe hozta a Farkas Flóriánhoz köthető emberek "kifizetésével" és kijelentette: a Fidesszel választási szövetséget kötött Lungo Drom vezetőjének feladata lehet a romák választási részvételének megszervezése, amely pénzt igényel.

Frissítés: Reagált a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság

Ebben a Hadházy Ákos által elmondottakat pontosítják: 

Nem felel meg a valóságnak, hogy "a mentorok esetében semmilyen kiválasztási, felvételi procedúra nem zajlott". 

"Ezzel szemben a valóság az, hogy a kiválasztás minden esetben felvételi pályáztatás útján zajlott a pályázatban meghatározott szempontok szerint, sőt, a kiválasztás része volt a tartalmi és formai követelmények mellett a személyes meghallgatás is, amelyről minden esetben jegyzőkönyv is készült. A pontosan meghatározott szempontok alapján kiválasztott mentorok nagyon konkrét, a projekt lényegét érintő feladatokat hajtanak végre - számon kérhető formában -, amelyet gondosan dokumentálniuk kell."

Valamint nem nem felel meg a valóságnak az sem, hogy "nyolcvan emberrel szerződött a főigazgatóság négy évre, egyenként havi 400 ezer forintért". 

"Ezzel szemben a valóság az, hogy a projektben doglozó mentorok bére bruttó 250 000 forint, és nem négy éven át kapják ezt a bért, mert a projekt eleve csak 2020. december végéig tart, másrészt minden mentorral csak egyéves határozott idejű szerződést kötött a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság, és probléma esetén nem hosszabbítanak."

Frissítés: Megjegyzés tőlünk

Alább látható a program részletes költségvetése, valamint ezen az oldalon megtalálható a megvalósíthatósági tanulmány is. Érdemes megnézni, például egy mentor: 68 éves, legmagasabb végzettség - biharkeresztesi helyiipari iskola. Azt sajnos nem írták meg levelükben, hogy a szakmai megvalósítók közül akkor pontosan ki és mennyit is kap. A 400 ezres szám átlagolva jön ki az 1,766 milliárdos összegből, a pontosítás szerint pedig akkor azonban a 100 mentornak csak nagyjából 1,05 milliárd forintot terveztek. Így viszont a maradék 10 szupermentor kap 600 milliót, 1,42 milliós havi fizetéssel? Pontosítgatások helyett játszhatnának nyílt lapokkal inkább.