A szociális dolgozók bérpótlékát sportra költi a kormány

Fotó: Tour de Hongrie/Zádor Péter

Több mint 90 millió forintot vontak el a szociális és gyermekvédelmi ágazat dolgozóinak pótlékára szánt összegből, hogy azt a Tour de Hongrie nemzeti kerékpáros versenyre költsék – írja a Magyar Nemzet az Emberi Erőforrások Minisztériumától kapott válaszra hivatkozva.

A lap azért fordult közérdekű adatigényléssel a tárcához, hogy megtudja a versenysportot pontosan hogyan kívánják segíteni a szociális ágazatból átcsoportosított összeggel.

A kérdés azért is fontos, mert a kormánnyal szemben, már többször is megfogalmazódott az a kritika, hogy az egyébként sem rózsás helyzetben lévő szociális területekre keveset költ, míg a versenysporttal kapcsolatos beruházások aránytalanul magasak.

Az Emmi válaszában tagadta, hogy a szociális ágazatoktól vonna el forrásokat. Állításuk szerint a jövő évi büdzséből még nagyobb arányban is részesülnek. A fent említett konkrét esetre azonban nem tért ki.

Egy Szél Bernadettnek adott válaszban azonban elmondták, hogy a magas kormánypárti védnököket magának tudó Tour de Hongrie részére egy 2016-os kormányhatározat rendelkezései miatt kellett átcsoportosítani azt a pénzt, amit a szociális dolgozók bérpótlékára is költhettek volna.