Nyilatkozatháború Macron és a lengyelek között

"Lengyelország ma nem tud példát mutatni Európának, mert úgy döntött, hogy sok kérdésben szembemegy az európai érdekekkel" - mondta Macron a bolgár államfővel, Rumen Radevvel közösen tartott sajtóértekezletén.

A francia elnök élesen bírálta, hogy Varsó nem hajlandó hozzájárulni a külföldi kiküldetésben lévő alkalmazottakra vonatkozó uniós direktíva szigorításához, a lengyel kormány egy újabb hibájának nevezve ezt. 

"A lengyel állampolgárok többet érdemelnek ennél" - szögezte le.

Bulgária az utolsó állomása Macron kelet-európai körútjának, amelynek során a francia elnök támogatást igyekezett szerezni az irányelv megszigorításához.

Macron arrogáns

Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter visszautasította pénteken Emmanuel Macron francia elnök bírálatát, és leszögezte: Lengyelország nemzetközileg nem elszigetelt állam, Macronnak pedig azt vetette a szemére, hogy nem követi a közép-európai fejleményeket. Beata Szydlo lengyel kormányfő pénteken arrogánsnak nevezte Macron megnyilatkozását. 

Beata Szydlo lengyel kormányfő hangsúlyozta, hogy a lengyel munkavállalók érdekében a végsőkig ellenzik az irányelv szigorítását.

"Lengyelország nem szigetelődik el" - nyomatékosította Waszczykowski Teodor Melescanu román és Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterrel, valamint Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral közös varsói sajtótájékoztatóján. 

"Ma egy fontos találkozónak vagyunk a házigazdái, de ezek szerint Macron elnök úr nem követi a híreket, és nem tudja, mi történik Európának ebben a szegletében. Előfordul ilyen néha" - tette hozzá.

Eközben Szydlo pénteki közleményében azt vetette Macron szemére, hogy járatlan a politikában, és arrogánsnak nevezte a Lengyelország nemzetközi elszigeteltségére vonatkozó megjegyzéseit.

"Békülékenyebb hangnemet javaslok az elnök úrnak. Lehet, hogy arrogáns megjegyzései politikai tapasztalatlanságának tudhatóak be" - írta a lengyel kormányfő. "Azt javaslom az elnök úrnak, hogy összpontosítson inkább saját országa ügyeire, akkor talán elérheti ugyanazokat a gazdasági eredményeket és a biztonságnak ugyanazt a szintjét, amelyet Lengyelország garantál állampolgárainak" - fűzte hozzá.

Szydlo aláhúzta: nem Macron fog egy személyben dönteni az Európai Unió jövőjéről, hanem annak összes tagja.