Ki lesz a Magyar Úszó Szövetség elnöke?

Szeptember elsején tisztújítás.

Korábban már mi is beszámoltunk a Magyar Úszó Szövetség körüli válságról, később viszont úgy tűnt, hogy békülés is lehet a dologból. Ezzel szemben az ATV információi szerint Bienerth Gusztáv elnöksége már menthetetlen, teljes körű a bizalomvesztés. Szeptember 1-én a MÚSZ közgyűlése tisztújítást tervez.

Kik indulhatnak?

Wladár Sándor, aki lemondott az elnökségi tagságról, korábban ismertette, egy felkérés után úgy döntött, ha szeptember elsején visszahívják a jelenlegi elnököt, akkor elindul a pozícióért. Azt is hozzátette, hogy mindenkinek szem előtt kell tartania, hogy a magyar úszósportban Hosszú Katinka szava felér egy vétóval, így először vele is kell egyeztetni.

A másik két jelölt Czene Attila olimpiai bajnok, volt sportállamtitkár, valamint Sárdi Ákos úszóedző lehetnek. Az ATV úgy tudja, hogy Fürjes Balázs, kiemelt budapesti fejlesztésekért felelős kormánybiztos is pályázhat az elnökségre, ha zöld utat kap főnökeitől. Korábban azt mondta, hogy a felesége mellett Seszták Miklós fejlesztési miniszterrel és Orbán Viktorral is konzultálna, ha felkérnék.

A csatorna forrásai szerint Fürjes tényleg kész pályázni, de egyelőre nem biztos a dolgában. Arról is hallani, ha Tarlós István budapesti főpolgármester nem indul 2019-ben a harmadik ciklusért, akkor ő lehet az egyik potenciális jelölt a Fidesz-KDNP színeiben.

Hargitay András olimpikon is elgondolkodott az induláson a MÚSZ-elnökségért, de elmondása szerint Hosszú Katinka miatt lehetetlen helyzetben van. Felkereste őt is és Shane Tusupot is, hogy jóváhagyják az indulását, de nem is válaszoltak neki, ezért nem kandidál.

Gyárfás nem jön haza, Bienerth diplomata lesz?

A hírek szerint Gyárfás Tamás még tiszteletbeli elnökként sem fog visszatérni a magyar szövetséghez. Továbbra is a nemzetközi sportdiplomácia pályáján akar mozogni, hogy erősítse az ország sportidentitását.

Az ATV egy befolyásos forrásra hivatkozva azt írja, hogy Bienerth Gusztáv nem való a MÚSZ élére. Korábban a Magyar Labdarúgó Szövetségnél is inkább nemzetközi sportdiplomáciával foglalkozott, így ha visszahívják jelenlegi pozíciójából, könnyen lehet, hogy ismét visszatér ehhez az irányhoz, ami akár nagyköveti munkát is jelenthet majd.