Ciki: véletlenül kikerült a parlament honlapjára Rogánék levele

Rogánék bemutatták a minisztériumoknak, hogyan kell elkerülni a válaszadást.

Az MSZP-s Heringes Anita írásbeli kérdésben fordult az egyes minisztériumokhoz, melyben az államtitkárok, közigazgatási államtitkárok, helyettes államtitkárok igazgatósági vagy felügyelő bizottsági tagságai után érdeklődött - ami persze plusz pénzt is jelent számukra.

A nyilvános adatok kiadását azonban a Lázár vezette Miniszterelnökség és a Pintér Sándor által irányított belügy kivételével az összes minisztérium megtagadta. A sablonszöveg minden esetben ugyanaz volt, amit a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antal nevében Dömötör Csaba államtitkár is adott:

"az államtitkárok és helyettes államtitkárok kinevezéséről szóló miniszterelnöki határozat a Magyar Közlönyben jelenik meg, nevük a kormány honlapján (www.kormany.hu) szerepel, a cégjegyzékben pedig egyenként ellenőrizhető az, hogy bármely gazdasági társaságnak tisztségviselője, illetve felügyelő bizottsági tagja-e valamely állami vezető. Mindezek alapján a kompaktszöveg állította: a minisztériumnak nem kötelessége a válaszadás, hiszen „minden kért adat nyilvános”.

Már ebből is egyértelmű, hogy központilag döntötték el, hogy térnek ki a válaszadás alól, csakhogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a saját sablonválasza mellett véletlenül közzétette Dömötör Csaba válaszát is a minisztériumi iktatószámmal, így bebizonyosodott, hogy Rogánék előre szétküldték az összes minisztériumnak, hogyan is kell - pontosabban hogyan nem kell - válaszolni a kérdésre.