Gorka Sebestyén már nem a Fehér Házban dolgozik, távozásakor keményen kritizálta a Trump-kormányt

Értelmetlen afganisztáni háború?

Több amerikai lap (BuzzFeed, CNN) is azt írja, hogy Donald Trump magyar tanácsadója, Gorka Sebestyén távozik a Fehér Házból, ezt később ő maga is megerősítette. Kicsit sértődős jelleggel lecserélte Twitter profilképét. Eddig az amerikai elnökkel pózolt, most már egyedül látható, öltöny helyett kockás ingben.

Hivatalosan ő nyújthatta be lemondását, az igazi ok az lehet, hogy a belharcokban a vesztes oldalra került. A Breitbart volt főszerkesztője, Steve Bannon, aki Trump főtanácsadója volt, egy hete mondott le. Gorka tulajdonképpen az ő embere volt.

Arról is szólnak a hírek, hogy a magyar tanácsadót egyszerűen kirúgták, de Gorka azt mondja, hogy tényleg ő mondott le. Búcsúzóul meglehetősen határozott hangvételű levelet írt az elnöknek.

„Az elmúlt időszak eseményei alapján világossá vált számomra, hogy - legalábbis jelenleg - a Fehér Házban azok az erők válnak egyre befolyásosabbá, melyek nem támogatják a ‘Tegyük Amerikát újra naggyá!’ kampányígéretét.”

 - írja Gorka.

Azt is kifejti, hogy akik támogatták ezt az ígéretet, azokat „belülről blokkolták, szisztematikusan eltávolították, vagy keresztbe tettek nekik”.

Trump egyik beszédét példaként hozza, az elnök az afganisztáni csapaterősítésről beszélt.

„Az a tény, hogy akik megírták és jóváhagyták a beszédet, eltávolították belőle a „radikális iszlám” és a „radikális iszlám terrorizmus” összes említését, azt bizonyítja, hogy az ön elnöki kampányának egyik központi eleme odaveszett.”

Gorkának ez egy régi vesszőparipája, már az Obama-kormányzatot is kritizálta azért, mert a politikai korrektség jegyében nem kapcsolta össze a két fogalmat, a volt tanácsadó szerint a terrorizmus az iszlám hittel függ össze. Mások emiatt tartották iszlamofóbnak és rasszistának.

A levelében azt is kifogásolja, hogy Trump a beszédben nem fejtette ki, hogy mik a stratégiai feltételei a győzelemnek és hogy egyáltalán mi értelme van az afganisztáni háborúnak. Szerinte az elmúlt tizenhat évben katasztrofális politikai döntések miatt ezrek haltak meg és dollármilliárdokat költöttek háborúkra, a győzelem mégsem került közelebb, de még a világ sem lett biztonságosabb.

Ez egyben üzenet volt H.R. McMaster nemzetbiztonsági főtanácsadónak és John Kelly kabinetfőnöknek, akik meggyőzték Trumpot arról, hogy a kampányígéretekkel szemben ne vonuljon ki Afganisztánból.