A munkaerőhiányra a nyugdíjasok lesznek a megoldás?

Tolonganak a cégek az idősekért a munkaerőpiacon.

Júliustól alakulhattak meg az első nyugdíjas szövetkezetek, és jelenleg úgy tűnik, a kormány húzása "igazi sikertörténet" lehet, hiszen mind a cégek, mind a nyugdíjasok részéről nagy az érdeklődés - írja a 24.hu.

Azok a nyugdíjasok, akik már dolgoznak, leginkább a kiskereskedelemben kaptak munkát a plázától a falusi kisboltig, és jelenleg is számos munkalehetőség van ezen a területen-mondta el a portálnak a Szomszédok Nonprofit Kft.ügyvezető igazgatója, Kováts Balázs.

Úgy látja, a kereslet és kínálat meg fogja találni egymást, és erős a hajlandóság a kompromisszumokra. A nyugdíjasok például nem heti 40 órát szeretnének dolgozni, csak 20-30-at, fizikai állapotuknak megfelelő pozícióban, és úgy tűnik, ezt a munkáltatók is méltányolják. Sőt, ezen túlmenően is tetten érhető a nyitottság. Az északi régióban például van egy autóipari beszállító, amely álló gépsorát már átalakította állóból ülővé (rögzített székeket szereltek be a munkasor mellé, hogy ne kelljen állni), éppen azért, hogy a nyugdíjasokat fogadni tudja. Emellett pedig az eddigi négy műszak (4-szer 12 óra) helyett hatórás műszakra váltanak (8-szor 6 óra). Annyira nincs ugyanis munkaerő, hogy a foglalkoztatók minden kínálkozó lehetőséget megragadnak.

Kovátsot meglepte, hogy az érdeklődő nyugdíjasok mennyire otthonosan mozognak az internet világában: mintegy 90 százalékuknak van emailcíme, és rendszeresen nézik is a leveleiket.