Amerika nem gondolja komolyan, hogy meg kéne támadni Észak-Koreát

"Továbbra is azt szeretnénk, hogy a Kim-rezsim megértse, van más út is, amelyet választhat" - fogalmazott az amerikai diplomácia vezetője a Fox televízió vasárnap délelőtti politikai vitaműsorában, hangsúlyozva, hogy a nemzetközi közösség egyhangúlag támogatja az amerikai álláspontot.

Tillerson közölte, hogy az újabb provokáció dacára is tárgyalásokat akar Észak-Koreával.

Az észak-koreai hadsereg szombat reggel újabb három rakétával hajtott végre kísérletet, a rövid hatótávolságú ballisztikus rakéták egyike gyakorlatilag a kilövés után felrobbant, a másik kettő a Koreai-félsziget és a Japán közötti tengerbe csapódott be.

"Bármilyen ballisztikus rakéta kilövése sérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait. Azt az Egyesült Államok és szövetségesei elleni provokációnak tekintjük" - mondta Tillerson, aki szerint az újabb kísérletek azt jelzik, hogy Phenjan még nem hajlandó visszalépni nukleáris és ballisztikus rakéta programjától.

Leszögezte, ezzel szemben az Egyesült Államok a békés nyomásgyakorlás eszközével él továbbra is, szövetségeseivel és Kínával együttműködve szeretné tárgyalóasztalhoz ültetni a phenjani rezsimet.