Habonynak jól tejelt Finkelsteinnel közös cége

37 millió forintot vettek ki osztalékként.

A kormány fel nem vállalt tanácsadógurujának brit cége tavaly először termelt bevételt. A vállalkozás eddig a közelmúltban elhunyt Arthur Finkelsteinnel közös tulajdonában volt - írja a Napi.hu.

Két évvel ezelőtt, 2015 márciusában alapította meg a londoni Danube Business Consulting Ltd.-t a magyar kormány állítólagos agytrösztje Habony Árpád és Arthur J. Finkelstein amerikai kampánymenedzser. A cégalapítás azért volt igazán meglepő, mert a magyar tanácsadónak ekkor csak médiaipari cége, a Modern Media Group Zrt. volt csak a nevén.

Sokáig nem volt egyértelmű, hogy a cég pontosan mivel foglalkozik, mivel a bejelentett tevékenységi körei között csak olyanok szerepeltek, mint "nem üzleti jellegű tanácsadás" valamint a "máshová nem sorolt egyéb üzleti támogató tevékenység".

Arra, hogy politikai tanácsadásról lehet szó, csak annyi utalt, hogy az ügyvezetői pozíciót - a brit cégadatok szerint - Lánczi Tamás, a Századvég Politikai Iskola tanára és politológusa töltötte be. A pozíciót egy Egyesült Királyságbeli cégalapításokkal foglalkozó magyar állampolgártól vette át.

A cég az létrehozásának évében nem folytathatott valódi tevékenységet a cégbeszámolója szerint. Azonban tavaly mind a saját tőkéje, mind a profitja nőtt.

A tőkéje két éve mindössze a cégalapításhoz szükséges 5000 font volt (akkori árfolyamon 2 millió forint volt), míg 2016-ban ez már 38 618 angol fontra (közel 14,2 millió forintra) emelkedett. A vállalkozás tavalyelőtt nem ért el bevételt, a múlt évben viszont már 133 618 fontot (50 millió forintot) termelt, amelyből 100 ezer fontot (37 millió forintot) vett ki osztalékként a két tulajdonos - írja a lap.