Svájci politikusok még mindig csak a pénzt látják a migrációban

Még több külföldi munkaerőre van szükség a svájci Basel, Genf és Zürich városokban. Az EU sem elég.

A svájci kormány az egész 2017-es évre csak 7500 ilyen vízum kiadását hagyta jóvá. A három szóban forgó kanton viszont már az év elején kimerítette a harmadik országból érkező szakképzett munkavállalók rá eső kvótáját.

A svájciak népszavazáson mondtak nemet a bevándorlás fokozására, és a kormány ezért csökkentette az EU-n kívüli országokból pályázók számára kiadható vízumok számát.

A városok azonban attól tartanak, hogy elveszítik versenyképességüket, mert a vállalatok, a felsőoktatási intézmények és a kutatóintézetek a magas színvonalat igénylő pozíciók betöltésére nem mindig találnak megfelelő jelöltet a Svájcból, illetve az EU-tagállamokból jelentkező pályázók között - hívták fel a figyelmet svájci gazdasági vezetők közös írásukban. Elsősorban az informatika, a kommunikációs technológia, a pénzügy és a gyógyszeripar terén mutatkozik munkaerőhiány.

A svájci törvények értelmében egy-egy külföldi munkavállaló alkalmazása előtt a munkáltatónak meg kell bizonyosodnia arról, hogy az adott pozícióra nem jelentkezett megfelelő pályázó Svájcból vagy az Európai Unióból.