Most dől el az Európai Unió jövője - Heves megyében ismertette Vona Gábor a bérunió célját

Gőzerővel folyik a béruniós kezdeményezést támogató aláírások gyűjtése.

Az első, egri állomáson Mirkóczki Ádám, a Jobbik országgyűlési képviselőjelöltje arra kérte az embereket, hogy pártszimpátiától függetlenül támogassák a kezdeményezést, és ne hagyják magukat félrevezetni. Utóbbit azért tartotta fontosnak megjegyezni, mert mióta az Európai Bizottság zöld utat adott, számos - főként a fideszhez köthető közéleti szereplő - igyekszik alaptalan információkkal hitelteleníteni az akciót.

Vona Gábor Mirkóczkihoz hasonlóan arra kért mindenkit, hogy álljon a kezdeményezés mellé, amit a Jobbik elnöke egy olyan faltörő kosnak nevezett: önmagában ugyan nem tudja átütni a képzeletbeli falat, de ha sokan veszik a kezükbe, sikerülhet elérni a kitűzött célt.

A politikus hangsúlyozta: nagyon ritka lehetőség, hogy egy Európai Unió által biztosított eszközzel tudunk tenni bármit a saját sorsunkért. Vona kifejtette: az Európai Unió hosszú távú jövője a következő egy-két év során fog eldőlni. Ha mi ebben a küzdelemben nem veszünk részt, akkor megint egy olyan EU-ban kell majd élnünk, ami a magyar emberek számára nem előnyös. 

A Jobbik elnöke szerint olyan Európai Unióra van szükség, amelyben a kelet-európai emberek is európai béreket kapnak, és amelyben mindenki a szülőföldjén boldogulhat. Vona úgy gondolja, ez egy olyan ügy, amiből nem szabad pártpolitikát csinálni: szólhat a kampány az egészségügyről, az oktatásról és számos más kérdésről, de arról nem szólhat a vita, hogy Magyarországon emelni kell a béreket. Kiemelte: ha a kezdeményezés Orbán Viktor nevéhez fűződne, a Jobbik teljes mellszélességgel támogatná - az már csak az eddigi politikai vezetőket minősíti, hogy eddig egyikük sem élt hasonló eszközzel.

Vona mindhárom helyszínen kiemelte: a bérunió nem arról szól, hogy a fizetések egyik napról a másikra hirtelen európai szintre emelkedjenek, hiszen ez közgazdaságilag nonszensz. Nem is arról van szó, hogy Magyarország több pénzt kérne Brüsszeltől, hiszen nem alamizsnára van szükség. Nem igaz az a kormánypárt részéről rendszeresen hangoztatott állítás sem, hogy a Jobbik Brüsszelre ruházná át az adók kivetésének jogát, ahogy az sem, hogy az ellenzéki párt a vállalkozásokra kivetett magasabb adókból finanszírozná a nagyobb béreket.

A cél, hogy az EU olyan politika közösséggé váljon, amelyben Kelet-Közép-Európa végre lehetőséget kap a felzárkózásra.

Vona elmondta: a célkitűzés egészen más lépéseket követel meg a közalkalmazottak, a kis- és középvállalkozásoknál dolgozók és a multinacionális cégek által alkalmazott munkavállalók esetében. Utóbbival kapcsolatban hangsúlyozta: a jelenlegi kormány másfélszer annyi támogatást adott a multinacionális cégeknek, mint korábban a szocialisták. Jelentős probléma az is, hogy a Magyarországon jelen lévő multik inkább összeszerelő üzemeket működtetnek, komoly hozzáadott érték nélkül. Ezzel nem jár jól Magyarország, hiszen a versenyképessége nem fejlődik, és a KKV-szektor sem, ami nem tud bekapcsolódni a globális gazdaságba - de nem járnak jól a munkavállalók sem, akik külföldön a fizetésük többszörösét kereshetik meg, így egyre többen döntenek a kivándorlás mellett. Épp ezért fontos a bérunió megteremtése, és az, hogy a multinacionális cégeket egy meghatározott bérsáv kialakítására kötelezzék. 

Vona Gábor szerint a legfontosabb cél, hogy Magyarországon versenyképes vállalkozások szülessenek, erre kell fordítani az EU-s forrásokat is. Fontosnak tartja egy országos fejlesztési térkép megalkotását is, ami kijelöli, hogy mely térségben milyen fejlesztések szükségesek - szemben a mai rendszerrel, ahol egy-egy képviselő lobbiereje dönti el, hogy mely régió tud előrelépni. Szükséges egy kormányok felett álló nemzetstratégiai koncepció megalkotása is, ami az egész országra nézve kijelöli azt a 3-4 ágazatot, amit Magyarország fejleszteni kíván.

Míg Egerben Mirkóczki Ádám írta alá az aláírásgyűjtő ívet, addig Gyöngyösön megtette ezt Faragó Tamás, Gyöngyös jobbikos önkormányzati képviselője, Dudás Róbert, Mátraballa polgármestere, Nagy Sándor, valamint Szűcsné Major Ildikó, a Heves Megyei Közgyűlés jobbikos képviselője is. 

A nap Hatvanban ért véget, itt Sneider Tamás, a Jobbik helyi országgyűlési képviselőjelöltje, az Országgyűlés alelnöke tartott sajtótájékoztatót Vona Gáborral, melynek keretein belül ő is aláírásával támogatta a béruniós kezdeményezést. Sneider kifejtette: nemcsak Európán, hanem az országon belül is hatalmas különbségek vannak a bérek tekintetében. A képviselő szerint kulcsfontosságú volna az élelmiszeripar újjáélesztése és a termálvizek turisztikai célú kihasználása is.

Vona Gábor egyébként mindhárom helyszínen hosszú időt töltött az aktuális városban sétálva, Hatvanban standolás közben is gyűjtötte az aláírásokat.

Hazugság lenne persze letagadni, hogy a Fidesz nyugdíjasokat hergelő kampányával összefüggésben nem kapott kérdéseket: a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Echo TV több stábja is követte a Jobbik elnökét, minden egyes helyszínen azt tudakolva, miért nem kér bocsánatot azoktól, akiket a kormány médiagépezete szerint megsértett.