A Debreceni Egyetem egyik tanszéke elhatárolódik Putyin díszpolgári címétől

A Debreceni Egyetem Alkotmányjogi Tanszéke a Facebookon közölte, hogy elhatárolódik az egyetemi szenátus döntésétől, amelynek során nagy többséggel díszpolgári címet adományoztak Vlagyimir Putyin orosz elnöknek.

„A testület döntésével semmibe vette azokat a polgárait, akik a tudományos és az oktatatási szabadság versenyfeltételei között járultak hozzá az intézmény nehezen megszerezhető jó híréhez. Az autokraták magasztalása elfogadhatatlan számunkra, mindennel ellenkezik, amit az egyetemi szakmai munkánk során képviselünk”

- olvasható a tanszék Facebook-odalán.

A Debreceni Egyetem múlt hét csütörtökön azzal indokolta a szenátus döntését, hogy "mind a magyar kormányzat, mind az Orosz Föderáció jelentős szerepet szán a Debreceni Egyetemnek a Paks 2 beruházásban".

A Debreceni Egyetem és a paksi atomerőmű bővítésének fővállalkozója, a Roszatom között idén júniusban aláírt együttműködési szerződés rögzíti: az intézmény részt vesz a beruházás szakember-utánpótlásának képzésében.

„Kifejezetten a Debreceni egyetem műszaki irányba való eltolódása és abban az orosz kapcsolatok fontossága miatt került ez a cím odaítélésre, elég nagy többséggel”

szólalt meg az ATV Híradójának Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora.

Sajtóinformációk szerint Vlagyimir Putyin 2018 elején újra Magyarországra utazik, hogy átvegye a díszpolgári címet.