Mentőmellényt a vízibiciklizőkre? A szakma vitázik, Pintér Sándor szerint minden rendben van

Pintér Sándor belügyminiszter immár többedszer ad semmitmondó választ Kepli Lajos kérdésére.

Kepli, aki eltökélte, hogy addig kérdezősködik az ügyben, amíg végre konkrét válaszokat nem kap, néhány hete ismételten a balatoni vízirendészet fogyatkozó állományáról, továbbá a siófoki rendőrkapitányság berkein belül kipattant ügyekben lefolytatott nyomozásokról érdeklődött.

Szomorú aktualitást ad a parlamenti képviselő érdeklődésének, hogy a nyári szezon végére tizenhétre emelkedett az idén a Balatonba fulladtak száma, ami tízéves rekordot döntött meg, akár csak a vízből mentéseké. A Jobbik újjáalakult balatoni munkacsoportjának keddi siófoki bemutatkozóján is elhangzott: növelni kell a vízirendőrség és a vízimentők létszámát is.

Maguk a vízimentők is igyekeznek minden korábbinál hangosabban ráirányítani a figyelmet tevékenységükre és a felelősségteljes fürdőzésre, szakmai vitát kezdeményezve annak érdekében, hogyan lehetne elkerülni az idei szezonhoz hasonló szomorú statisztika kialakulását. Újra fellángolt például a vita a Balatonnál: előírják-e a mentőmellény használatát az egyszerű strandeszköznek számító vízibiciklikre? A legtöbben ellene vannak és az egyéni felelősséget hangsúlyozzák, ugyanakkor úgy tudjuk, Zamárdiban például csak mentőmellénnyel együtt kölcsönözhet ki vízibiciklit az, aki nem tud úszni. De vajon fölveszi-e bent, a Balaton vizén? S az idei tragédiák újra felvetik a kérdést: rendben lévő-e, hogy a vízibicikli egy kategóriában van a gumimatraccal?

A jelek szerint csak Pintér Sándor szerint van rendben minden. A Kepli Lajosnak a napokban megküldött válaszában arra emlékeztet a belügyminiszter, hogy már korábban is megírta a jobbikos honatyának: „a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság tényleges létszámának veszélyes mértékű csökkenésével összefügg ő információi tévesek. A kiképzett vízirendészeti rendőrök nagyarányú távozása, netán „menekülése” számadatokkal nem támasztható alá. Tényként rögzíthető továbbá, hogy 2017-ben a Balatonon bekövetkezett vízbefulladások szinte kivétel nélkül kijelölt strandokon következtek be, azok a vízirendészet eszközeivel gyakorlatilag megelőzhetetlenek voltak”.

Értesüléseink szerint ezzel szemben egy komplett vízirendészeti őrsöt, a balatonkeneseit kellett bezárni ebben a szezonban azért, mert különböző okokból egyszerűen elfogyott a személyzet. Úgy tudjuk, az utóbbi időben többen hagyták el a vízirendészet állományát, mint ahányan újonnan érkeztek. Speciális szakterület ez a rendőrségen belül, csak a helyszínen lehet megtanulni és négy-öt év, mire valakiből önálló intézkedésre jogosult hajóvezető válik.

Azt pedig, hogy „mi folyik a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányságon”, továbbra sem lehet tudni (ide tartozik a balatoni vízirendészet is), Pintér Sándor ugyanis azt írta válaszában, hogy „Somogy megye közbiztonságát az elmúlt öt évben mind a lakosság és az önkormányzatok véleménye, mind a kriminálstatisztikai mérőszámok alapján folyamatos pozitív változás jellemzi . A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság vezetői állományában bekövetkezett személyi változások is az eredményesebb szakmai munkát, a hatékonyabb vezetést és rendőrszakmai feladatellátást szolgálták”.

Kepli Lajos kérdezte, hogy mi az oka a különböző, a Siófoki Rendőrkapitányság vezetője, illetve a Rendőrkapitányság állományába tartozó rendőrök tevékenységével összefüggésben indított büntetőeljárásoknak, s hogy ezeknek ki a személyi felelőse, de e nyomozásokról a belügyminiszter válasza szerint „a nyomozó ügyészség rendelkezik információkkal”.

A balatoni képviselő természetesen érdeklődni fog a nyomozó ügyészségnél is.