Komoly vádak miatt bíróság előtt Hegedűs Zsuzsa volt titkára

Hivatali visszaélés és nagy kárt okozó csalás van a kormánypárti politikus számláján.

A lap úgy tudja, hogy a Baranyai megyei Rózsafa – a Fidesz–KDNP színeiben megválasztott – polgármestere 2010–2014 között dolgozott a Miniszterelnökségen, és a vád szerint főtanácsadóként, azaz „hivatalos személyként” követte el a terhére rótt cselekményeket. A Miniszterelnökség nem válaszolt a Magyar Nemzet kérdéseire, Bogdán és Hegedűs Zsuzsa pedig ellentmondásosan nyilatkoztak a férfi munkájáról és a távozása körülményeiről.

A rendőrség 2014 decembere óta nyomozott az ügyben és a mai napon tartják az első érdemi tárgyalást a Fővárosi Törvényszéken. A vád szerint Bogdán a Miniszterelnökségen betöltött pozíciójával visszaélve, magáncéljaihoz különböző hivataloktól kért adatokat soron kívül és ingyenesen. A megszerzett adatokat 2014-ben saját polgármesteri kampányához is felhasználta, illetve ingyen jutott olyan ingatlan-nyilvántartási adatokhoz is, amelyeket az általa megkötni kívánt termőföld-haszonbérleti és -hasznosítási szerződésekhez akart felhasználni. Továbbá jogosulatlanul igényelt és kapott diplomata-útlevelet és hivatali személygépkocsit.

Az ügyészség a hűtlen kezelés mellett közokirat-hamisítás, illetve nagyobb kárt okozó, folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével vádolta meg a kormánypárti politikust.

Hegedűs Zsuzsa a Magyar Nemzetnek azt írta: Bogdán 2014. december 9-ig volt a személyi titkára a Miniszterelnökségen, állítása szerint csak ekkor értesítette a Miniszterelnökség humán erőforrásokért felelős államtitkára, hogy Bogdán 2012 óta súlyos anyagi károkat okozó visszaéléseket követett el.

A lap emlékeztet rá, hogy 2014 decemberében Hegedűs a Magyar Narancsnak azt nyilatkozta: Bogdán visszaélt az ő nevével, ezért a titkárt elbocsátották a Miniszterelnökségről. A Magyar Narancs 2014-ben Hegedűs alapítványáról (amelyben Bogdán is tevékenykedett), a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítványról azt írta: a rászorulóknak élőállatot osztó, az állami cégek által több mint százmillió forinttal támogatott szervezethez tisztázatlan körülmények között, külföldről behozott állatok kerültek, amelyek szállítása papíron 160 millió forintot emésztett fel.

Bogdán szerint ennek az ügynek semmi köze nem volt a távozásához, a vádakat tagadta, és a Magyar Nemzetet arról tájékoztatta, hogy maga kezdeményezte a közös megegyezéssel történő szerződésbontást a Miniszterelnökséggel, mert 2014 októberében Rózsafa polgármesterévé választották, és erre akart koncentrálni.