Merkel: Globális leszerelésre van szükség Észak-Korea miatt

Az Iránihoz hasonló megállapodást kötne a német kancellár.

"Azáltal, hogy Észak-Korea újabb rakétateszteket hajtott végre, ismét nagyon nehéz helyzetbe kerültünk. Ennek ellenére szilárd meggyőződésem, hogy a helyzetet diplomáciai úton kell megoldani, és több erőfeszítést kell tennünk a globális leszerelés lendületbe hozására"

- nyilatkozta Merkel.

"Ebben döntő szerep hárul a NATO-ra és Oroszországra. Diplomáciai úton értük el azt is, hogy Iránnal megállapodást tudjunk aláírni. Ehhez hasonlóan kell cselekednünk Észak-Koreával kapcsolatban"

- jelentette ki a kancellár az üzenetben, az Irán és hat nagyhatalom között 2015-ben megkötött nukleáris megállapodásra utalva.

Bundeskanzlerin | Videos

Bundeskanzlerin Merkel hat den Hohen Flüchtlingskommissar der Vereinten Nationen, Grandi, und den Generaldirektor der Internationalen Organisation für Migration, Swing, empfangen. Sie sprachen über aktuelle Fragen der internationalen Flüchtlingspolitik sowie die Lage in Libyen.

Éredekes, hogy pont most hivatkozik a kancellár az Iránnal kötött megállapodásra, mikor augusztus közepén fenyegetőzött Haszan Róháni iráni elnök, hogy amennyiben az Egyesült Államok folytatja “a szankciók és a kényszerítés” politikáját, Irán feltehetően nagyon gyorsan felmondja a nagyhatalmakkal az atomprogramjáról megkötött szerződést.

A 2015-ben Teherán, illetve az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt tagja (Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Franciaország, Nagy-Britannia) és Németország között megkötött atomszerződésben Irán vállalta, hogy a nemzetközi szankciók fokozatos eltörlése fejében polgári célokra korlátozza atomprogramját.