Mindenki Észak-Koreára figyel, de Irán sem atombiztos

Folytatják a fejlesztéseket, akkor is ha azt a Nyugat ellenzi.

A Bavar 373 típusú új rakétaelhárító rendszer a ballisztikus rakéták és alacsonyan repülő célok elfogására egyaránt alkalmas orosz Sz-300-nak felel meg, a tervek szerint 2018 márciusáig állítják hadrendbe az iráni hadseregben. 

"Tökéletesítettük a teljes rendszert, és elvégeztük a kísérleteket" - jelentette be a légvédelem parancsnoka, Farzad Eszmaili tábornok, akit az iráni állami televízió honlapja idézett.

"Ez a rendszer teljes egészében Iránban készült és egyes részei különböznek az Sz-300-tól" - tette hozzá a parancsnok, megjegyezve, hogy Teherán párhuzamosan kívánja használni az új rendszert az orosz Sz-300-zal.

Irán azután kezdett a Bavar 373 rendszer kifejlesztésébe, hogy Oroszország 2010-ben leállította az Sz-300-asok szállításáról három évvel korábban megkötött szerződést. Az orosz döntést az ENSZ által elrendelt szankciók keretében hozták meg, amelyekkel rá akarták bírni az atombomba előállításának szándékával vádolt Iránt, hogy hagyjon fel kényes nukleáris tevékenységeivel.

A Teherán és a nagyhatalmak között 2015-ben az iráni atomprogramról megkötött történelmi megállapodás lehetővé tette az Irán elleni büntetőintézkedések fokozatos feloldását, miután Irán vállalta, hogy szavatolja atomprogramja kizárólagosan békés jellegét.

Irán első ízben 2016 augusztusában mutatta be a Bavar 373 rendszert, eltökéltnek mutatkozva arra, hogy a Nyugat aggodalmai ellenére fejleszti katonai képességeit. Az Egyesült Államok és az európai nagyhatalmak továbbra is arra kérik Iránt, hogy ne fejlessze rakétaprogramját.

Szombaton Amir Hatami védelmi miniszter arról beszélt, hogy

Iránnak "különleges terve van az ország rakétakapacitásainak fejlesztésére".