Érik a szőlő - Mészáros újabb két borászatot vett meg Demjántól

A sokoldalú polgármester még mindig gyűjtöget.

Két veszteséges Veszprém megyei borászcéget vett át Demján Sándortól a Búzakalász 66 Felcsút Kft., Mészáros Lőrinc milliárdos stróman családi érdekeltsége.

Ugyan mindkét cég évek óta veszteséges, azért így is megérte őket birtokon belül tudni Orbán Viktor személyi pénzszivattyújának: a Tihany-Vin-ről például azt lehet tudni, hogy

apátsági pincéje a félsziget talán legszebb természeti környezetében, a Belső-tó partján található.

A Tihanyi Borászati Kft.-ben március végéig a számos Demján-közeli beruházásban érintett, ciprusi Lapoma Company Ltd. is érdekeltséggel bírt. A Lapoma kiszállása után egészen a közeli napokig a Tihany-Vin volt a Kft. egyetlen tulajdonosa, Mészáros cége július végén lépett be társtulajdonosnak. A Tihany-Vin pedig májusig, a magyar állam kiszállásáig, volt Demján és üzleti körének érdekeltsége. Ekkor ők leléptek, és a magyar állam maradt az egyedüli tag.

A magyar állam egyébként örökösként jutott az üzletrészhez, miután "Bartha Ferenc ismeretlen örökösei" nem tartottak igényt a Demján volt üzlettársaként is ismert, 2012-ben öngyilkosságot elkövető, egykori jegybankelnök üzletrészére.

A hagyatékban egyébként más vagyontárgyak,

egyebek mellett mádi termőföldek (vélhetően szőlők) is voltak.

A jó vásárhoz viszont tetemes, százmilliós hagyatéki teher is tartozott. Ebbe többek között a Népszabadság kiadóját Mészáros kezére játszó, csalásért és hűtlen kezelésért Ausztriában nemrég elítélt osztrák üzletember, Heinrich Pecina cégének követelése is beletartozik.

A Vienna Capital Partners a 2015-ös hagyatékátadó végzés szerint 320 ezer euróra jelentett be hagyatéki igényt, amit a magyar állam el is fogadott. Az örökös magyar állam mellé szintén július végén érkezett tagnak Mészárosék cége, így mindkét borászat a Búzakalász 66 Felcsúté lett.

Már 8 (azaz nyolc) borászata van Mészáros Lőrincnek

Az eddigi öt mellé újabb három borászati cég került Mészáros Lőrinc multimilliárdos felcsúti polgármester érdekeltségébe. Az új szerzemények a Badacsonyi Pincészet Kft., a Tihanyi Borászati Kft., illetve a Tihany-Vin Kft. Mindegyikben néhány napja jegyezte be a cégbíróság tulajdonosnak a Mészáros-família agrárérdekeltségeit összefogó Búzakalász 66 Felcsút Kft.-t - írta meg a Zoom.hu.