A magyar nyugdíjasok helyzete messze áll a biztonságostól

Rangsorolták, hogy hol a legjobb nyugdíjasnak lenni. Hát nem Magyarországon.

A rangsort a Globális Nyugdíj Index nevű jelzőszám segítségével állították, ami 18 teljesítménymutató eredményét összesíti – írja a 24.hu a Nyugdijbiztositas.com elemzésére hivatkozva.

A lista készítői szerint

a boldog időskor az anyagi biztonságon, a minőségi megtakarítási programok meglétén, az egészségügyi szolgáltatások rendelkezésre állásán és a kulturált, biztonságos lakókörnyezeten múlik.

A tíz legjobban teljesítő ország rangsora: Norvégia, Svájc, Izland, Svédország, Új-Zéland, Ausztrália, Németország, Dánia, Hollandia és Luxemburg.

A 30. helyen álló Magyarországot többek között Szlovákia, Szlovénia, Ausztria és Lengyelország is megelőzi.

A HelpAge International nevű civil szervezet összeállítása szerint sem túl rózsás az idősek helyzete hazánkban: legutóbb 2015-ben 96 ország adatait összesítették, Magyarország ezen a listán 39. lett.

A 24.hu ismerteti a KSH adatait is, amely szerint egy magyar ember átlagosan 7-13 évet tölt el nyugdíjasként, miközben az öregségi nyugdíjakra már így is közel kétszer annyit költ az ország, mint az egész egészségügyre.

A 2018. évi központi költségvetési tervezet 2900 milliárd forintot irányzott elő nyugdíjakra. Magyarországon az aktív népesség körülbelül 30%-a takarít meg nyugdíjcéllal, és ebben a magyar állam is szerepet vállal: évente akár 100-150 ezer forintos SZJA-jóváírást is lehetővé tesznek a megtakarítóknak.

Az MNB adatai szerint több mint 1,1 millió önkéntes pénztári tag van az országban, akik 1500 milliárd forint körüli összeget halmoztak fel eddig nyugdíjcélú megtakarításként. Havi átlagban 3000 forintot fizetnek be a tagok, ami aligha oldja meg az időskori elszegényedést – írja a 24.hu.