Steinmetz Ádám: Magyarország egy büszke ország

A politikus szerint a nyugat-európai bérekért kell harcolni.

A korábbi vállalásomhoz híven az elmúlt hetekben több mint hatvan polgármesterrel találkoztam a választókerületben, tőlük informálódtam a helyiek életéről, problémáiról, megoldási javaslatairól

 - mondta Steinmetz Ádám, a Jobbik Somogy megyei 3. választókerületi jelöltje marcali sajtótájékoztatóján kedden.

"A helyi önkormányzatokat egyre inkább a kormány irányítja, hiszen számos hatáskört vont el az elmúlt években tőlük, különös tekintettel a kisebb településekre"

Kiemelte: ez nemcsak hatáskört, hanem munkaerőt is elvont azáltal, hogy a kormányhivatalokba integrált feladatokkal dolgozók is - a jobb bér miatt - elhagyták az önkormányzatokat. 

"A Jobbik kormányra kerülve ezt orvosolni fogja, a több mint nyolc éve rendezetlen önkormányzati dolgozói béreket rendbe tenni, megállítva ezzel a dolgozói elvándorlást."

A Jobbik színeiben induló politikus hangsúlyozta, hogy bár a közbiztonság bizonyos körzetekben javult, a közmunkaprogram működik, az elvándorlás kifejezetten sújtja ezt a régiót is.

Jellemzően a 25 és 40 év közötti korosztály kényszerült Nyugat-Európába vándorolni, nincs olyan település a választókerületben, amelyet nem érint ez a probléma. 

"Megdöbbentő adat, hogy minden harmadik személy családtagja dolgozik külföldön, jellemzően Ausztriában, Németországban, Nagy-Britanniában. Ezeket az embereket kalandoroknak nevezni merő udvariatlanság és tiszteletlenség"

- utalt Steinmetz Orbán Viktor korábbi kijelentésére.

Falvak megtartó ereje < birtokkoncentráció

Steinmetz súlyos problémaként emlékeztetett a körzetben (is) tapasztalható birtokkoncentrációra: a falvaknak biztos megélhetést nyújtó mezőgazdasággal, háztáji növénytermesztéssel és állattartással egyre kevesebben foglalkoznak, miközben a birtokkoncentráció egyre csak fokozódik. 

Súlyos probléma, hogy a környéken nincs felsőoktatás, így az, aki tovább akar tanulni, már igen fiatalon messzire kényszerül, ők ezért a városokba, de jellemzően már inkább külföldre vándorolnak. A belső-somogyi területekre ez kimondottan igaz.

Kevés a mezőgazdasági feldolgozóipar, ezt mindenképpen fejleszteni kell. A jellemzően a nyugat-európai cégek által felvásárolt majd bezárt és leépített feldolgozóipart újra lábra kell állítani, ezzel együtt pedig el kell érni, hogy tisztességes bért kapjanak az itt élők - sorolta a problémákat Steinmetz.

A politikus a sajtótájékoztató keretében aláírta a Jobbik béruniós kezdeményezését.

"Magyarország egy büszke ország, a magyarok nem értenek egyet azzal, hogy az Unióban másodlagos állampolgárként kezelik őket, nem értenek egyet azzal, hogy Nyugat-Európában ugyanazért a munkáért négyszer-ötször nagyobb fizetést vihetnek haza."

Felhívta a figyelmet arra, hogy a támogatást ne például homlokzatfelújításra, hanem munkahely-teremtésre, -fejlesztésre fordítsák. 

"A bérunióból ne csináljunk pártpolitikai kérdést, mindannyiunk érdeke, hogy ez a kezdeményezés jól sikerüljön, minél többen csatlakoznak, minél többen írják alá, annál nagyobb nyomást tudunk gyakorolni az Európai Unióra. Az elvándorlás egy okozat. Az ok, hogy nincs olyan munkalehetőség, amiből tisztességesen meg tudnak élni, vagy egy családot el tudnak tartani."