Üres politikai ígérgetést kaptak a Tesco dolgozói

2010 óta hét év telt el, így nem túl vigasztalók Lázár szavai.

Tehát az elmúlt hét év fideszes gazdaságpolitikája után hiába jöhet el az első országos sztrájk, Lázár azzal nyugtatja a dolgozókat, hogy folytatják intézkedéseiket.

"A kormány továbbra is elkötelezett a 2010-ben megfogalmazott kereskedelempolitikai akcióterv végrehajtása mellett. Eltökélt szándékunk egy olyan, egészségesebb szerkezetű intézkedéscsomagot javasolni az Országgyűlésnek, amely a munkavállalók védelmére és a fogyasztók érdekeire fókuszáló hazai kereskedelmi szektor létrehozása felé hat" - közölte Lázár János kancelláriaminiszter a Tesco áruházláncnál kialakult kollektív bérvitában sztrájkkészültséget hirdető Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetével (KDFSZ).

A Magyar Időkhöz eljutott miniszteri levél szerint az Orbán-kormány –noha politikai okokból nem támogatja a béruniós kezdeményezést- fontosnak tartja a bérfelzárkóztatás ügyének rendezését a kereskedelmi szektorban, és teljes mértékben egyetért a szakszervezetek azon felvetésével, hogy a létszámhiány problémájára mielőbb megoldást kell találni.

Schiffer után Miskolc volt KDNP-s polgármestere is támogatja a béruniót

Noha Orbán Viktor még mindig nem hajlandó megválni az olcsó munkaerőre támaszkodó gazdaságpolitikájától és belátni, hogy a Jobbik által kezdeményezett bérunió lehet a megoldása a magyarországi alacsony bérek nyugat-európai bérszínvonalhoz való felzárkóztatásnak, egyre több közéleti és politikai szereplő látja be, hogy ez egy pártok felett álló közös érdek.

Lázár János szerint a kiskereskedelemben kialakult munkaerőhiány miatti anomáliák megoldására két lehetséges út van: egyrészt fontos a dolgozók bérének rendezése, másrészt a megfelelő számú munkaerő biztosítása érdekében szükséges a szektorban foglalkoztatottak színvonalas szakmai képzése, illetve átképzése. Ennek megvalósításához és a további lépésekhez javaslatokat vár a kormány - derül ki a KDFSZ-nek küldött levélből.