Ön megenne ennyi cukrot kiskanállal? 

Nem vagyok lelkes cukorfogyasztó, de nem vagyok cukorellenes aktivista-terrorista sem. Kávét (hagyományos) cukor nélkül iszom, édességet nem fogyasztok sokat, cukros üdítőt is leginkább akkor, amikor érzem, hogy a szervezetemnek nagyon szüksége van rá. Igen, másnap. Amikor a vércukorszint valamiért olyan alacsonyka az emberben. 

Ha cukor, akkor óhatatlanul szóba kerül Schobert Norbert is. Persze, cukor volt már ő előtte is, ahogyan a problémák is, meg lesz majd utána is, ahogy vélhetően a problémák is.

Egy mémgyárakat csúcsrajárató vegyjel-baklövéssel rendesen odavert saját munkásságának a fitneszember, de ettől még azt hiszem, sok mindenben igaza lehet, az pedig tagadhatatlan, hogy maga a téma az ő közreműködésével kapott nagyobb figyelmet.

Ez tehát Schobert megítélésétől függetlenül, úgymond abszolútértékben véve pozitívum, főleg itt, a világ negyedik legkövérebb országában.

Nemrég tanúja voltam, amint egy 30-as éveiben járó hölgy azt mondja, hogy kezd rosszul lenni, muszáj a szokásos cukros dolgait a szervezetébe juttatni. 

Amikor erre megkérdeztem, hogy cukorfüggő-e, teljes természtességgel válaszolta, hogy igen, majd előkapott egy energia italt, fél liter kólát, és egy szép adag nápolyit, amelyben nagyjából több gramm cukor volt, mint ahány gramm maga a termék.

A kalóriatáblázat alapján gyors fejszámolást végezve kiderült, hogy már ez az adag jóval felette van a napi ajánlott mennyiségnek. De az mennyi is pontosan?
 
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a napi teljes kalória bevitel 10%-ában (50 gramm = 12 teáskanál) állapítja meg a felnőttek és gyermekek ajánlott hozzáadott cukorfogyasztását a túlsúly, az elhízás, és a fogszuvasodás megelőzése érdekében. 

Egy 2015-ben hozott kiegészítés alapjaiban ezen nem változtatott, de azt a WHO hozzáteszi, hogy az egészséges életmód érdekében a napi 5% alatti bevitel további előnyökkel járna.

Francesco Branca, a szervezet táplálkozási igazgatója elismerte: 

„az öt százalékot kell megcéloznunk, ha tudjuk, de közelebb áll a valósághoz a tíz százalék”. 

Az új irányelvek az élelmiszerekhez, az italokhoz, az ipari feldolgozás, illetve a főzés során és a fogyasztó által hozzáadott cukorra, valamint a mézben, szirupokban, gyümölcslevekben és gyümölcslé koncentrátumokban lévő cukrokra értendők. 

Nem vonatkoznak ugyanakkor a friss gyümölcsökből és zöldségekből származó, illetve a tejben természetesen lévő cukorra.

Ezt szem előtt tartva hasraütésre (egyre nagyobb, tényleg oda kell figyelni!) leemeltem a bolt polcairól egy üveg kólát (1,25 liter), egy csomagot ezekből reggelre ajánlott szeletekből, egy kis nápolyit, illetve 1 liter rostos őszibaracklevet.

Azt hiszem, ahhoz olyan nagyon cukorőrültnek sem kell lenni, hogy valaki mondjuk reggel 7 órától este 9-ig elfogyassza a fent említett termékeket.

Kíváncsi voltam, hogy a WHO által egészségesnek és mennyiségében életszerűnek mondott 50 grammot alapul véve ezek összesen hány gramm cukrot tartalmaznak. 

Hogy még szemléletesebb legyen a nem tudományos házi vizsgálódásom, konyhai mérleggel kimértem a hiperszuper-egészséges 25 gramot, a WHO és a magyar szakemberek által reálisnak gondolt 50 grammot, és a négy termékben található cukor mennyiségét. 

Így néz ki 25 gramm cukor:


Ez 50 gramm cukor:


Ez pedig az a mennyiség, igen, 277 gramm, az egészséges több, mint ötszöröse:

És így néz ki egymás mellet a nagyon egészséges, az egészséges, illetve az utóbbi bő ötszörösét kitevő adag:

Ennyi kóla, ízletes őszibaracklé, egy kis nasi nagyon könnyen eltűnik az emberben, sőt, még többet is kíván utána belőlük. 

De ha arra gondolok, hogy azt a púpos tányérnyi cukrot kéne elfogyasztanom egy nap alatt...

Azt hiszem, inkább megcélzom az 50 grammot. Néha, derűs esték után kicsit többet. Mert fő az egészség!

sss
2019. október 22. | 20:33
Brexit káosz
sss
2019. október 22. | 14:58
1956, relikviák, műtárgyak, múzeum
sss
2019. október 22. | 20:33
Brexit káosz
sss
2019. október 22. | 14:58
1956, relikviák, műtárgyak, múzeum
Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Harmati András

Friss