Állták a szavukat – szembeszállt a belga kormány a multik gyarmatosításával

Nem a szavakban kell szabadságharcolni - Belgium neki ment a szabadkereskedelmi egyezménynek.

Bár a CETA bizonyos rendelkezései már szeptember 21-én hatályba lépnek, azonban a szerződés igazán aggályos része, a befektetésvédelmi rendszer (ICS) bevezetése egyelőre elmarad. Az ICS lényege, hogy a cégek offshore (jellegű) bíróságokon keresztül megkerülhetik a nemzetállamok jogrendjét, és a kormányoknak speciális testületeknél kell megvédeniük magukat a multik ellen, akik az elmaradt bevételeik okán kezdeményeznek peres eljárásokat egy-egy kormányzati döntés miatt.

Példaértékű: szembement a multikkal, ő lett az év embere

Paul Magnette, Vallónia miniszterelnöke lett Belgiumban az év embere, számol be róla a Politico. A szocialista politikus azzal tett szert világhírnévre, hogy napokig tudta késleltetni az EU-Kanada szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) aláírását - nem kicsit rengetve meg ezzel a megállapodás mögött álló gazdasági és politikai érdekköröket.

Európa új korszakát jól mutatja be Verespatak esete: Románia azzal próbálta megakadályozni a kanadai bányavállalat cianid technológiájú bányaprojektjét, hogy az ősi magyar települést UNESCO-oltalomra terjesztette fel. Azonban a Gabriel Resources által kezdeményezett 4,4 milliárd dolláros kártérítési per jobb belátásra bírta a keleti szomszédunk politikusait: az UNESCO pályázatot visszamondták és inkább a ciánt választották.

Ha azonban az Európai Bíróság igazat ad Belgiumnak, és azt állapítja meg, hogy az európai jogrenddel nem egyeztethető össze a befektetésvédelmi mechanizmus, az remélhetőleg a CETA jövőjét is megpecsételi. De legalábbis összetörné a szabadkereskedelmi álmokat.

Hiába reménykedünk a magyar vétóban: a kormány és a Fidesz is a CETA hű támogatója

Pénteken Orbán Viktor miniszterelnöki évértékelőjében még arra figyelmeztetett, hogy támadások várhatóak az Európai Unióból. Alig telt el néhány nap, és Strasbourgból meg is érkezett az első csapás: a fideszes és balliberális képviselők szavazataival az Európai Parlament rábólintott az EU-Kanada szabadkereskedelmi egyezményre, a CETA-ra.

Az pedig a saját politikai elitünk által alkalmazott kettős mércére jó példa, hogy nem a szabadságharcos Orbán-kormány, hanem Belgium emelte fel a szavát a multik gyarmatosításával szemben.