Ordas nagy hazugság van a pécsi adósság körül

Egymásnak ellentmondó nyilatkozatok.

Itt írtunk arról, hogy Pécs gyakorlatilag fizetésképtelenné vált a milliárdos adósságállomány miatt. A minap beszámoltunk Csizi Péter interjújáról is, ahol a város 2009-es szocialista vezetését hibáztatta a jelenlegi helyzetért.

A Fidesz szerint a szocialisták miatt van 7,5 milliárdos hiánya Pécsnek

Augusztus végén a Fidesz-KDNP frakcióvezetőt választott a városban, Csizi Péter országgyűlési képviselőt, aki bejelentette, hogy létrehoznak egy stratégiai irányító testületet, hogy segítsék Páva Zsolt polgármester munkáját. Szokatlan dolog történt Pécsen: egy stratégiai irányító testületet ültettek Páva Zsolt fideszes polgármester fölé, hogy a város kellőképpen helyt tudjon állni a település előtt álló feladatok ellátásában, a pénzügyi kihívásoknak jobban meg tudjon felelni, és a helyi gazdaság megerősödése is új lendületet vehessen - írja a PécsMa.

Szerencsére az internet mindent megőriz, így ezt a PécsMa cikket is. A dátum 2015.01.15., Páva Zsolt polgármester egy akkori sajtótájékoztatón ismertette a város gazdasági helyzetét.

"Míg a csúcson 46 milliárdos volt az adósságállomány, ma mindössze 2 millió forint Pécs hitele; ez az az első olyan év húsz esztendeje, amikor a jövőre koncentrálhatunk a múlt helyett. Míg korábban minden pécsire 300 ezer forintos adósság jutott, addig ma 14 forint jut egy-egy lakosra"

 - így fogalmazott 2015 elején Páva.

Azt is hozzátette, hogy már nem a múlt terheinek, adósságainak a cipelése a legfontosabb feladat, sőt, a városnak nincsenek lejárt számlái és nem tartoznak senkinek.

Ennek fényében különösen érdekes a tegnapi Csizi-interjú. Ha a jelenlegi helyzet tényleg 2009-re vezethető vissza, akkor Páva Zsolt hazudott 2015-ben, vagy azóta sikerült újra ennyi adósságot összeszednie a fideszes városvezetésnek?