Vastagbőr

Így izmozott a volt el nem számoltatási biztos. 

Az egykori elszámoltatásért felelős kormánybiztos fogta, és abból az alkalomból, hogy a Szegedi Ítélőtáblán megkezdődött a Hagyó Miklós és társai elleni per másodfokú tárgyalása, azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy 

százmilliárdos kárt okozott 2002 és 2010 között a szocialista korrupciós gépezet Magyarországnak. A több ügyben az a közös pont, hogy Gyurcsány Ferenc volt akkor a miniszterelnök, akinek a felelőssége egyértelmű.

Mielőtt felhorkan az olvasó, jelzem, nem azt vitatom, hogy az elmúlt (hét-)nyolc évet megelőző, abban a bizonyos "elmúlt nyolc évben" nem volt korrupció, egyesek nem loptak annyit, amennyit bírtak, s hogy erről Gyurcsánynak nem volt tudomása. Sőt, én is így gondolom. 

Viszont Budai Gyula és köztem az ügy szempontjából van egy markáns különbség: ő volt elszámoltatási kormánybiztos, én meg nem.

Teljesen nyilvánvaló, hogy Budai annak reményében turbózza most fel a Hagyó-ügy másodfokú tárgyalását, hogy a bíróság olyan ítéletet hoz, amelyet pártja majd mutogathat a pártmédiában, miszerint "lám, tessék, elszámoltattuk a szocikat!"

Ezt készíti elő azzal a kijelentésével, hogy

"Az ügy egyértelműen megmutatja a szocialisták 2002 és 2010 közti korrupciós ügyeit." 

Magyarul: Hagyó-ügy = minden korrupciós ügy. Vagyis: egy Hagyót és társait elmarasztaló másodfokú ítélet = elszámoltattuk "az emútnyócév" szoci kormányait, és punk, és tum, és pont.

A legszimbolikusabb probléma ezzel kapcsolatban az, hogy Gyurcsány Ferenc, nem, hogy szabadlábon van, de még csak vádat sem emeltek ellene. 

Persze ebben nincs is semmi különös. Hiszen, képzeljük csak el, ha Gyurcsány most börtönben ülne. Kivel riogatna a Fidesz? Hogyan riposztolhatna a narancsos keménymag az Orbánt érő kirtikákra azzal, hogy: "na, és a Gyurcsány jobb lenne?"

Egy sitten csücsülő Gyurcsány semmit nem érne a Fidesznek. Nekik, meg az elszámoltatás terén tényleges eredményt gyakorlatilag el nem érő Budai Gyulának éppen így, szabadon, magát a politikai életben exponálva a legjobb a DK-elnök. 

Budai Gyulát, mint új elszámoltatási kormánybiztost Szijjártó Péter, miniszterelnöki szóvivő jelentette be 2010. november 4-én. 

Az MTI akkori tájékoztatása szerint az azóta medencés luxusingatlannal, és egy miniszteri tárcával gazdagabb Szijjártó hangsúlyozta:

a nemzeti ügyek kormányának továbbra is rendkívül fontos feladata és célkitűzése az elszámoltatás alapos, korrekt, törvényes és alkotmányos elvégzése.

"Fontos feladat az, hogy minden részletére kiterjedően választ kapjunk arra, hogy az országot rossz helyzetbe hozó döntések, valamint közpénzek eltűnése mögött milyen felelősség húzódik meg"

- mondta, hozzátéve, fontos feladata a kabinetnek az is, hogy a felelősök "ne úszhassák meg következmények nélkül" - mondta akkor Szijjártó.

A szóvivő megjegyezte továbbá, hogy a gazdasági növekedés beindítása áll a kormányzati gazdaságpolitika fókuszában,

a növekedés beindításának pedig egyik fontos mérföldköve a korrupció visszaszorítása. 

Bár Budai 2011 októberében még arról beszélt (saját munkájának méltatása mellett), hogy mandátumából még egy év hátravan, végül augusztus 31-i hatállyal mentette fel a kormány a politikust az elszámoltatási és a korrupcióellenes kormányzati feladatok összehangolásáért felelős kormánybiztosi pozíciójából. 

A kormány 2012. július 27-i közleményéből kiderült az is, hogy szerintük "az elszámoltatás teljes egészében átlátható, az adatok www.elszamoltatas.kormany.hu-n elérhetők.

Megörültünk ennek, hogy létezik ilyen külön honlap, nagy reményekkel be is ütöttük a böngészőbe, aztán ezt dobta a gép:

Lehet, hogy van rá ésszerű magyarázat, talán csak az én gépem rossz, mindenesetre az nem egy merész feltételezés, hogy ha a Fidesz-kormány szerint a szocialisták idején elkövetett visszásságok elszámoltatása sikeres lett volna, talán még most is olvashatnánk a tételes listát a világhálón.

Így azonban marad nekünk Budai Gyula, meg a Hagyó-ügy kimaxolása, és persze Gyurcsány Ferenc.

Az elmúlt negyedszázadban mindig volt hajlama az aktuális ellenzéknek a regnáló kormány elszámoltatásával kampányolni. Egyszer, mondjuk 2018-tól megnézném, milyen az, amikor ezt valaki be is tartja. 

Mondjuk tettekre váltva Szijjártó Péter szavait, miszerint "Fontos feladat az, hogy minden részletére kiterjedően választ kapjunk arra, hogy az országot rossz helyzetbe hozó döntések, valamint közpénzek eltűnése mögött milyen felelősség húzódik meg" -mondta, hozzátéve, hogy fontos feladata a kabinetnek az is, hogy a felelősök "ne úszhassák meg következmények nélkül." 

Végezetül idézzünk még egyet Budai Gyulától, aki júliusban arra a kérdésre, hogy egy következő MSZP- vagy Jobbik-kormánynak is lesz-e elszámoltatója, így felelt: 

"A szocialistáktól nem igazán, csak a Jobbiktól hallom, hogy nem volt elszámoltatás, és ha majd ők hatalomra kerülnek, megmutatják. De gondolom azt senki sem szeretné, hogy egyszer a Jobbik számoltasson el Magyarországon."

Egy próbát azért megérne.