A kormánypártok elutasítottsága a legmagasabb

A Jobbik vezeti a másodlagos pártpreferenciák listáját.

Az augusztusi felmérésben a választók 26 százaléka adta azt a választ, hogy biztosan nem szavazna a kormánypártokra. Míg ez a szám stagnál, az MSZP elutasítottsága emelkedett. Három százalékkal  nőtt azok aránya, akik semmiképp sem szavaznának a szocialistákra.

Nagy riválisának, a Demokratikus Koalíciónak azonban jól jött a nagy testvérrel (bár lassan egyformán alacsony a két párt támogatottsága) folytatott cicaharc és közleménycsata, mivel elutasítottságuk majdnem felére csökkent. Míg múlt hónapban 12 százalék nem szavazott volna Gyurcsányékra, augusztusban ez az arány mindössze 7 százalékra esett vissza.

Bár a Jobbiknak is valamivel nőtt az elutasítottsága, még így is ő vezeti a másodlagos pártpreferenciák listáját. Ha nem szavazhatnának az eredetileg támogatott pártjukra, akkor 12 százalékban szavaznának a Jobbikra.

A kormánypártok és az MSZP szavazóinak negyede is hajlik a Jobbik felé, és a fent említett esetben átszavaznának a pártra.

Az LMP elutasítottsága majdnem olyan kicsi, mint a szavazóbázisa. Az MSZP-t 5 százalék választaná kényszerhelyzetben, legmagasabb arányban a Demokratikus Koalíció szavazói húznák be melléjük az ikszet, ha Gyurcsány esetleg nem indulna a választáson. 

A szavazók legnagyobb arányban, 17 százalékban biztosak pártjukban és inkább senkire sem adnák voksukat, ha az általuk támogatott pártra nem szavazhatnánk.