Vezető szerepre törnek – ezért van szüksége az LMP-nek Ron Werberre

Úgy tűnik az LMP is komolyan beleáll a kampányba. Ehhez szerintük Ron Werberre profi tanácsaira is szükség lesz. Demeter Márta ugyanakkor beszélt az MSZP-vel való összefogás esélyeiről, Schiffer Andrásról, de még a bérunióról is. Sok-sok izgalmas párharc várható még a 2018-as választási kampányban.

Akkor most csöbörből vödörbe lépett? Utolérte az MSZP-s múlt Ron Werberrel?

A jövőbe léptem. Azt pedig 2014-ben személyesen is megtapasztaltam, hogy Ron Werber egy kiváló kampánytanácsadó és szakember, aki nemzetközileg is elismert...

Hadd vágjak közbe! A megszólaló LMP-s képviselőkön kívül mások nem ezt mondanák. Az egész ország Werbert az MSZP gyűlöletkampányosaként könyvelte el. Lehet, hogy jó szakember, de amit Magyarországon letett, annak még most is isszuk a levét.

A Fidesz próbálja meg őt mindenáron démonizálni, mert nagyon fáj nekik a 2002-es vereség. Ugyanakkor a politikai döntéseket nem a tanácsadók hozzák meg, hanem pártok politikusai. Amennyiben Werber segíteni is fogja a fő döntéseket, azokat természetesen az LMP testületei és képviselői fogalmazzák meg, nem pedig ő.

De nem lehetett volna találni a Földön egy másik kiváló szakembert? Csak az ő telefonszámát tudták az LMP-ben?

Továbbra is azt mondom, ő egy nagyon profi szakember, az LMP pedig egy nagyon profi kampányra készül.

Finkelsteinről is el lehetett mondani, hogy jó szakember, de még sem őt választottuk volna egy pozitív kampány levezénylésére.

Azt nem tudom, hogy milyen tanácsokat adott Orbán Viktornak, de mivel a politikusok, pártvezetők hozzák meg a döntéseket, ezért úgy gondolom, alapvetően Orbán Viktort terheli a felelősség az eddigi gyűlöletkampányokért.

Érdemes a saját közelmúltunkra pontosan emlékezni, ha következtetéseket akarunk levonni. A Fidesz az, amelyik hiszterizálja a magyar társadalmat minden egyes kampányban, aminek első megjelenési formája 2002-ben a két választási forduló közötti, egészen elképesztő hangvételű időszak volt.

Ezt azért nem kellene elfelejteni, és nem kellene más számlájára írni a magyar politikai élet és a közbeszéd minőségének valóban drámai romlását, aminek elsősorban a Fidesz az előidézője.

Ez a döntés még úgy sem aggályos, hogy Werber személyét az MSZP-vel lehet összekötni?

Werber több országban dolgozott és vitte sikerre több párt kampányát, vagyis ő nem az MSZP "udvari szállítója".

Tizenöt éve egy nagyon sikeres kampányt vezényelt le, és most azért segítené az LMP-t, mert ebben a pártban, és miniszterelnök-jelöltjében, Szél Bernadettben lát hiteles alternatívát.

Egyébként a nyár folyamán több szakember is keresett meg minket, hogy felajánlja a segítségét. Ez is azt mutatja, hogy az LMP lehet egy olyan centrum, ami képes betölteni azt az űrt, ami a magyar politikában az elmúlt időszakban keletkezett.

Akkor Werberrel lesz más a politika?

Vele nem a politika lesz más, a kampány lehet eredményesebb. Ron Werber a kampányt fogja segíteni, a politikát továbbra is az LMP politikusai fogják meghatározni.

Maradva az MSZP-nél. Harangozó Tamás megharagudott Önre, mert azt állította, hogy a szocialisták nem lépnek fel kellő eréllyel a Fidesz korrupciós ügyeivel szemben.

A tények makacs dolgok. Pontosan látszik, melyek azok az ügyek, amelyekben az MSZP hallgatag.

A plakáttörvénnyel kapcsolatban is azt bizonyították, hogy bármikor hajlandóak együttműködni a Fidesszel, és készek segíteni a Fidesz hatalomban tartását. A szocialisták a mai napig nem adtak magyarázatot a választóiknak erről a lépésükről sem.

Egyébként én nem haragszom Harangozó Tamásra, ugyanakkor politikai kérdéseket és felvetéseket fogalmaztam meg, és nyilvánvalóan ezekre politikai érvekkel kellene válaszolni, nem pedig személyes hisztivel.

Viszont megfogalmaztak politikai érveket is korábbi párttársai. Például reményüket fejezték ki, hogy nem a túlélés a célja, hanem a demokratikus oldalon való együttműködés. Gondolom Botka László vezetésével. De azóta az LMP-nek is lett önálló miniszterelnök-jelöltje.

Tudomásul kellene vennie végre a politikusoknak, hogy az emberek nem kérnek a 2014-es összefogás újrajátszásából. Valami újat kell mutatni, nem szabad a régi struktúrában gondolkodni. 2014-ben három választás bizonyította, hogy nem működik az összefogásos konstrukció egyik formája sem, és mivel a választók leszámoltak már ezekkel a dogmákkal, természetes, hogy a politikusoknak is meg kellene tenniük ezt. Ma is pontosan látszik, hogy mi lenne a vége ennek a típusú összefogásnak: a politikai helyzet mozdulatlansága és ennek következtében a Fidesz hatalmon maradása.

A belpolitikai konstelláció ugyanis az elmúlt években nem javult, és ez látszódik a bizonytalanok számából is: az összefogás párjainak elmúlt 7 éves ellenzéki teljesítményéből is kiábrándultak az emberek.

Ahhoz hogy 2018-ban rendszerváltás legyen, dinamizálni kell a politikai életet, világos, a magyar társadalom többsége számára elfogadható jövőképet kell megfogalmazni és nem szabad hagyni, hogy a passzivitást fontolgató emberek érdemi politikai ajánlat és képviselet nélkül maradjanak. Most az látom, hogy az LMP képes lehet egy új pólusnak, új szövetségnek a centrumává válni, amely együttműködéseken alapul, viszont még hallgatólagosan sem működik együtt olyanokkal, akik nem érdekeltek a rendszer leváltásában, mert maguk is a rendszer részei.

Ilyen az MSZP?

Például az MSZP. De ezt már kimondtam februárban is, és azóta semmi nem változott.

Egyébként életképesnek tartja az új pólust? Már csak azért is, mert a Momentum is elhatárolódott az Együttel, a Párbeszéddel és az LMP-vel való összefogástól.

A Medián közvélemény-kutatása egy bizonyos társadalmi igény kapcsán 16 százalékot mért, amikor az új pólusra kérdezett rá. Úgy gondolom, hogy ennek a társadalmi igénynek meg kell tudni felelni. Amennyiben lehetséges megformálni egy társadalmi-politikai centrumot, azt a víziót, amit a magyar emberek többsége támogatni tud, akkor nem szabad leragadni a számmisztikánál. Ugyanakkor most nem neveznék meg más pártokat, politikusokat, mert a résztvevők kilétéről a következő hónapok fognak dönteni. Az viszont biztos, a hitelesség feltétele, hogy ennek a formálódó centrumnak a tagjai együtt és külön-külön sem működhetnek együtt olyanokkal, akik maguk is a rendszer fenntartását segítik.

Juhász Péter elképzelése szerint ugye két lista lenne, egy a 2010 előttieknek, egy pedig a 2010 utániaknak...

...és koordinált indulás az egyéni választókerületekben az MSZP-vel és a DK-val. Na ez az, amire azt mondom, hogy nem lehet olyan ajánlatot megfogalmazni a választóknak, aminek a vége mégiscsak a Fidesz hatalomban maradása lesz. Az új pólus csak akkor működhet és lehet eredményes, ha valóban új és valóban pólus.

Akkor ez mégiscsak működésképtelen.

Miért lenne az?! Pusztán csak arra a kérdésre kell választ adnunk, hogy mi vezetett a2014-es kétharmadhoz. Ez pedig az akkori összefogás volt. Miért "játszanánk" végig egy olyan konstrukciót, amiről egyszer már elmondta a társadalom, hogy már nem kér belőle. Tényleges új alternatíva kell, hiteles politikusokkal. Az LMP készen áll arra, hogy betöltse a centrum szerepét, de hogy kikkel valósul meg ez az együttműködés, az csak később fog kiderülni.

Nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy a párt korábbi társelnöke, Schiffer András viszont keményen visszautasította Juhász Péter ajánlatát.

Schiffer András már jó másfél éve nem tagja a parlamentnek, és nem vesz részt az LMP politikájának a formálásában.

De a véleménye még mindig irányadó, vagy már nem?

Ő elmondja az álláspontját, ami nagyon jó, de nem ő alakítja az LMP politikáját.

Tehát, ha jól értem, akkor az LMP most egy vezető szerepre tör?

Így van, fogalmazhatunk így is.

A Jobbikról még nem beszéltünk – felmerült az együttműködés a jobboldali ellenzékkel?

Nem látom azt a társadalmi igényt, hogy erről gondolkodni kellene. Ugyanakkor konkrét ügyek mentén, mint például egy alkotmánybírósági beadvány, vagy a plakáttörvény kapcsán is jól működött a képviselők közötti kooperáció.

Ilyen ügy lehet például a bérunió? Erről Illés Zoltán korábbi államtitkár, vagy épp a már emlegetett Schiffer András is úgy nyilatkozott, nem pártügy.

Alapvetően egy jó ügyről beszélünk, a támogatását én is át fogom gondolni. De természetesen erről majd közösen hoz döntést az LMP-frakciója. Bár a kezdeményezés témája fontos, a magyar bérválságot elsősorban nem polgári kezdeményezésnek, hanem a magyar kormánynak kell megoldania, gyors változást egy kormányváltást követő bérprogrammal és egy jó gazdaságpolitikával lehet elérni.

Két héttel ezelőtt független képviselőként a bérunió támogatásáról még nem kellett volna egyeztetnie senkivel. 

A népszavazási kezdeményezések a legnagyobb előnye, hogy így módunk van beszélni az adott témáról. Ez a bérunió esetében is igaz. Maga a téma fontos annyira, hogy társadalmi vitát folytassunk róla.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Németh Márton

Friss