Páva Zsolt szerint a pécsi gigahiány konszolidációja nem terheli majd az embereket

Folytatódik a felelősséghárítás.

A fideszes polgármester az önkormányzat pénzügyi helyzetének siralmas helyzetét igyekezett egy az egyben a szocialisták nyakába varrni:

szerinte a pécsi gazdaság "nem kellő színvonalú jelenléte", a gazdag és minőségi, de jelentős forrásigényű (kulturális) intézményrendszer, a korábbi "szocialista presztízsberuházások", és a közösségi közlekedés rendberakásához szükséges 6 milliárd forintos "gigahitel" együttesen okozta az önkormányzat gazdálkodásában jelentkező mintegy 7,5 milliárd forintos hiányt.

Annak kétharmada az előző városvezetés működése nyomán "az összeomlás szélére került" közösségi közlekedés rendberakásából származik - emelte ki. Ez persze egész mostanáig nem tűnt föl a várost 2009 óta vezető politikusnak.

Elmondása szerint a mostani intézkedéseknek köszönhetően hatékonyabbá, olcsóbbá válik az önkormányzat működése - hangsúlyozta a testületi ülést záró előterjesztés tárgyalásánál Páva Zsolt.

A részletekről közölte: megszüntetik a jelenleg az NB III.-ban szereplő Pécs Mecseki Futball Club (PMFC) évi 200 millió forintos önkormányzati támogatását.

Szintén megszüntetik a tanácsadói szerződéseket, csökkentik az önkormányzat reprezentációs kiadásait és a polgármesteri keretet, ugyanakkor a városi közösségi életet segítő civil- és képviselői keret megmarad - mondta.

A városvezető szólt arról, hogy a jelenlegi 20-ról a jövőben 15 alá csökkentik az önkormányzati tulajdonú cégek számát.

Az előterjesztés vitája során Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) közgyűlési képviselője 28 pontból álló intézkedési tervet ismertetett, amelyben a városüzemeltetés eszközeinek korszerűsítésére, a konszolidált gazdaságfejlesztésre és a közpénzek átlátható felhasználására tett javaslatot.

A képviselő-testület az ÖPE javaslataival is kiegészült intézkedési tervet nagy többséggel hagyta jóvá; két szocialista és egy DK-s képviselő nem vett részt a szavazáson.

Már Orbánnak is sok a pécsi polgármester ügyetlenkedése

A lap úgy tudja, hogy Páva Zsolt több ciklust már nem kap, de vele együtt még több helyi fideszes karrierjének vége lehet. Egy hete hozott létre a város képviselő-testületének Fidesz-KDNP frakciója egy, a polgármester munkáját segítő döntés-előkészítő testületet, amit az ellenzék és a média is egyöntetűen a várost csődbe vivő Páva Zsolt gyámság alá vonásaként értelmezett.Az, hogy mindez Orbán Viktor látogatása előtt történt az ellenzék szerint azt bizonyítja, hogy a miniszterelnök tudtával és akaratával jött létre a "puccs".