Titkos adatgyűjtés gyanúja miatt volt poligráfos vizsgálat a katasztrófavédelemnél

Még márciusban landolt a belügyminiszter irodájában egy levél egy rejtélyes "katasztrófavédelmis tűzoltótól", amiben beszámolt egy megyei katasztrófavédelmi igazgatóság több vezetőjének összefonódásáról, arról, hogy kijátsszák az összeférhetetlenségi szabályokat, maszekolnak, valamint a haverok és szeretők karrierjét segítik. A levél feladóját poligráfos vizsgálattal buktatták volna le, ám felmerül a kérdés, hogy jogos volt-e ebben az esetben az eszköz használata - írja a Magyar Nemzet.

A levelet a belügyminiszteren kívül megkapta még a Nemzeti Védelmi Szolgálat és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság is.

Utóbbi a fent említett megye három vezető beosztású munkatársánál poligráfos vizsgálatot rendelt el, hogy fényt derítsen a levél feladójának kilétére. Egyikőjük nem volt hajlandó részt venni a vizsgálaton, így őt tették felelőssé az információszivárogtatás miatt és felmentéssel megszüntették a hivatásos szolgálati viszonyát.

Harangozó Tamás azzal kapcsolatban tett fel írásbeli kérdést a belügyminiszternek, hogy a poligráfos vizsgálat alkalmazása jogszerűnek minősíthető-e ilyen esetben, hiszen a belügyminiszter "figyelmét felhívni az általa irányított szerveknél észlelt szabálytalanságokra" nem nevezhető bűncselekménynek.

Pintér Sándor válaszában elmondta, hogy egy személyen került sor a poligráf alkalmazására. Annak használata pedig indokolt volt, mivel a levél a szolgálati tekintély megsértésére utaló adatokat tartalmazott. 
"A poligráf alkalmazása tehát nem munkajogi kérdéssel összefüggésben és nem a katasztrófavédelem megkeresésére történt."

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Harmati András

Friss

sss
2019. október 22. | 10:14
Egy éves keverék kutyáját kötötte motorjához egy 56 éves hejőbábai férfi, majd elindult a járművel a szomszéd faluba. Az ebet vonszoló férfit egy másik motoros állította meg, ő hívta a rendőröket is.
Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Harmati András