Titkos adatgyűjtés gyanúja miatt volt poligráfos vizsgálat a katasztrófavédelemnél

A szabálytalanságok, vagy azok kiszivárogtatása a nagyobb bűn?

A levelet a belügyminiszteren kívül megkapta még a Nemzeti Védelmi Szolgálat és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság is.

Utóbbi a fent említett megye három vezető beosztású munkatársánál poligráfos vizsgálatot rendelt el, hogy fényt derítsen a levél feladójának kilétére. Egyikőjük nem volt hajlandó részt venni a vizsgálaton, így őt tették felelőssé az információszivárogtatás miatt és felmentéssel megszüntették a hivatásos szolgálati viszonyát.

Harangozó Tamás azzal kapcsolatban tett fel írásbeli kérdést a belügyminiszternek, hogy a poligráfos vizsgálat alkalmazása jogszerűnek minősíthető-e ilyen esetben, hiszen a belügyminiszter "figyelmét felhívni az általa irányított szerveknél észlelt szabálytalanságokra" nem nevezhető bűncselekménynek.

Pintér Sándor válaszában elmondta, hogy egy személyen került sor a poligráf alkalmazására. Annak használata pedig indokolt volt, mivel a levél a szolgálati tekintély megsértésére utaló adatokat tartalmazott. 
"A poligráf alkalmazása tehát nem munkajogi kérdéssel összefüggésben és nem a katasztrófavédelem megkeresésére történt."