Somogyszilben egy egész utcát elloptak

"Mire a temetés lezajlik, már kifosztják a házat." Belső-Somogyban máshogy látják a közbiztonságot. 

Somogyszil, ahol már egy komplett utcát elbontottak, elloptak. Ahol a temetés alatt vitték el az elhunyt értékeit. Ahol a külföldi háztulajdonos csak a mosógépe, porszívója, riasztója, fűtéscsöve hűlt helyét találja, mire visszatér szili ingatlanába. Ahol 500 ezer forintért, kétéves részletre kótyavetyélik a portákat és ahol hiába ér tetten a rendőr egy tetőbontót, végül felmentik

Avagy: "javuló közbiztonság", egy somogyi kisfaluból nézve...

"Itt egy ötven házból álló utcasor állt, de minden házat elbontottak, mára fölnőtték a bokrok a házak helyét"

– mutat Horváth László, a Jobbik helyi alapszervezeti elnöke egy faluszéli csapásra. Nem messze onnan a Martinovics utcában Sánta J. Ede fogad bennünket. A fiatalember (édesapja roma) fotókkal dokumentálja, milyen sorsra jutnak az ingatlanok az utcájában. Néhány éve még épen állt a ház, utána már nem volt rajta cserép, kisvártatva eltűnt a tetőszerkezet, ma már csak a falak állnak, félig-meddig – ilyenből több sorozata is akad.



Sánta J. Ede egyébként versben is megörökítette faluja pusztulását, kétségbeesett, segítségkérő leveleket is írt az illetékeseknek.

"Jómódú sváb falu volt valaha istállókkal, 2700 lakossal, mára nyolcszázan maradtunk. Az idősek félnek, amíg templomba mennek, lába kél az értékeiknek, ha meghal egy
egyedülálló ember, akkor már nincs is gond az örökségre, mert mire a temetés lezajlik, már kifosztják a házat... Az egyik lakó csak úgy mer elmenni a boltba, ha addig vigyáz a szomszéd a házára. Elviszik az ólból a kétmázsás disznót is, állatot már alig tartanak, a veteményeskert is egyre kevesebb..."

Polgárőrség nincs a községben, kamerarendszer viszont van. "Semmire se jók ezek a kamerák" - állítja Horváth László.

Polgárőrség? Minek, amikor a rendőrség ereje, tekintélye is kevés?! – kérdi Sánta J. Ede. – Volt egy időszak, amikor naponta hat órát itt kellett tölteni a járőröknek, akkor vissza is esett a bűncselekmények száma, de már megint alig jönnek a rendőrök. A legnagyobb baj, hogy a jog nem támogatja őket abban, hogy tekintélyük lehessen. Elfognak egy betörőt? És mi történik vele? Másnap már újra szabadon van, büntetést nem kap, vagy csak valami enyhét, például közmunkára ítélik. Tíz bűnesetből kettőről készül papír, mert azt mondják az emberek: azért nem jelentik be, hogy pár nap múlva megkapják a választ, "tettes ismeretlen" megjegyzéssel. Egy idős néni 500 ezer forintért szabadult meg nemrég a házától – kétéves részletekre vették meg tőle, azt állítva, hogy a szociális segélyből, meg a családi pótlékból fizetik majd... Kellene egy szervezet, kellenének jogszabályok, amelyek megvédenének bennünket. Mert így mi lesz a falu, a vidék jövője? Annyi az ilyen kistelepüléseknek! Somogyszilt a csendjéért felfedezték a külföldiek, még német vezérigazgatónak is van háza, az ilyen lakókat kéne megtartani, megbecsülni.



Az elhunyt pékmester házában még a gázvezetéket is leszedték, ömlött a gáz az utcára. Az elhagyott házakról leszedik a tetőt, a szalufát felfűrészelik. Az egyik svájci család házába rendszeresen bemennek, volt, hogy kiszaggatták a teljes riasztóberendezést, mozgásjelzőket, kirámolták az egész házat, s magukkal vitték a hűtőt, a mosógépet, a paplanokat, a porszívót, sőt az fűtőberendezés csöveit is. Egy egyedül élő férfit kórházba kellett vinni, s míg Kaposváron volt, kirámolták a házát, még az ágyát is magukkal vitték a betörők. Miután hazaengedték, szilveszterkor rátörtek, pénzt követeltek tőle, s amikor nem adott, úgy megverték, hogy ismét kórházba kellett szállítani – sorolni tudnák napestig az elmúlt időszak eseteit a somogysziliek.

– Valami tényleg kell, hívják csendőrségnek, vagy bárminek – helyesel Horváth László, majd egy tavalyi ügyészségi határozatot húz elő, amit elképedve olvasunk a vidékjáráson lévő Potocskáné Kőrösi Anitával, a Jobbik országgyűlési képviselőjelöltjével. Az áll benne: a rendőrség nyomozást indított B. S.-sel szemben dolog elleni, erőszakkal elkövetett lopásvétsége miatt. B. S.-t a rendőr járőr érte tetten, amint a hírhedt Martinovics utca egyik ingatlanán a melléképület tetőszerkezetét bontotta kézi fűrésszel, "a cserepek eltávolítását követően a tetőléceket darabolni kezdte". B. S. a tettét először beismerte, majd visszavonta vallomását. A rendőrség nyomozás-megszüntető határozatát az ügyészség azzal hagyta helyben: "a bűncselekmény elkövetése kétséget kizáróan nem bizonyítható, így a nyomozást bizonyítottság hiányában indokolt volt megszüntetni".