Egy kis béremelés, egy kis járulékcsökkentés, és az emberek lemondanak a nyugati életszínvonalról?

Osztogatással tenne keresztbe a béruniónak a Fidesz?

A kormánypárti Magyar Idők büszkén hozta is az angyali fanfárokkal körített hírt, miszerint a kormány hamarosan újratárgyalhatja az érdekképviseletekkel a tavaly megkötött bérmegállapodást, a munkaadókat terhelő járulékok is a vártnál nagyobb mértékben, 4 százalékkal csökkenhetnek, de a munkavállalókat terhelő elvonásokhoz is hozzányúlhatnak a szociális partnerek.

Emellett a minimálbér 8, valamint a garantált bérminimum 12 százalékos tervezett megemelése is magasabb lehet.

Igenám, de mibű'?

Mielőtt bárki pezsgőt bontana a remeknek szánt információk hallatán, érdemes felemlegetni Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkárának nyilatkozatát, mely szerint, bár a költségvetés első nyolchavi hiánya már az 1000 milliárd forintot karcolja,

ha az év vége felé az EU elkezdi átutalni a támogatásokat, akkor óriási költekezésbe kezdhet a kormány.

Ahogy cikkében az Index is kiemeli, ez azért alakult így, mert a kormány pénzek minél gyorsabb kiosztása érdekében megelőlegezte az uniós támogatásokat, viszont ha az olyannyira megállítandó Brüsszelből elkezd végre ömleni a pénz, vígan lesz mivel befogni az emberek száját.

A Portfolio szerint a kormány mozgástere nagyjából a GDP egy százaléka körül lehet, ha révbe érnek a támogatások, ez 300-400 milliárd forintot jelenthet. Orbán Viktor amúgy csütörtökön pont arról győzködte az embereket, hogy szerinte nem is az uniós pénzeknek köszönhető a növekedés, hanem másnak, mert például a költségvetés évi 18 ezer milliárd forintja nagyobb szám, mint az évente kapott 1-1,5 ezer milliárd forintnyi uniós támogatás.

Az pedig igen beszédes, hogy a kormány már eddig is megkísérelte a vérszegény jóléti intézkedésekkel feleslegesként beállítani az olyan életszínvonal-emelésre irányuló törekvéseket, mint például a Jobbik béruniós kezdeményezése.

Így valószínűleg a várható osztogatások is annak igazolását szolgálják majd a kampányban, miért jobb nekünk beérni a minimummal, ahelyett, hogy kivívnánk magunknak az emberhez méltó létbiztonságot és életminőséget.

"Vagy bérunió lesz és egységes Európa, vagy Európa szétesik"

A lengyelországi Krynica városában jelenleg is zajlik Kelet-Közép-Európa legrangosabb gazdasági fóruma, amit a keleti Davosként is szokás emlegetni. Immáron 27. alkalommal nyílik lehetősége Kelet-Európa politikai és gazdasági vezetőinek megvitatni a régió problémáit és meghatározni a világban betöltött szerepét, ami valljuk be, soha nem volt egyértelmű.