Felrobbantottak egy csecsen harcost Kijev belvárosában

Egy férfi meghalt, egy nőt és egy gyermeket pedig sérülésekkel kórházba szállítottak.

Az UNIAN ukrán hírügynökség jelentése szerint szemtanúk arról számoltak be, hogy a detonáció meglehetősen nagy erejű volt. Artem Sevcsenko, a belügyminisztérium sajtóosztályának vezetője közölte, hogy az előzetes vizsgálatok szerint pokolgép robbant az autóban. A rendőrség szándékos emberölés miatt indított nyomozást.

Sajtóértesülések szerint a robbanásban meghalt férfi csecsen nemzetiségű, aki állítólag harcolt önkéntesként a Donyec-medencei fegyveres konfliktusban ukrán oldalon. Az Eszpreszo ukrán televízió saját forrásra hivatkozva közölte, hogy a férfi neve Tyimur Mahauri (Ali Dubajev), de ismert volt Ruszlan Papaszkeri néven is. 2012 őszén Törökországban letartóztatták azzal váddal, hogy megölte Muszi Atajevet, a Kaukázusi Emirátus elnevezésű, oroszellenes iszlamista militáns szervezet képviselőjét.

A belügyminisztérium sajtóosztályának vezetője hozzátette, hogy a férfi nem volt politikus. Sevcsenko elárulta továbbá, hogy a férfit a múlt télen Ukrajnában is őrizetbe vették és vádat emeltek ellene jogtalan fegyvertartásért. Mahauri elismerte bűnösségét és együttműködött a hatóságokkal, felfüggesztett szabadságvesztést kapott, öt évet három évre felfüggesztve.

Sevcsenko megerősítette, hogy a férfitól a télen elkoboztak egy igazolványt, amely szerint állítólag a Manszur sejkről elnevezett önkéntes alakulat tagja volt. A sajtótitkár szerint ez nyilvánvalóan nem hivatalos alakulat.

Sevcsenko közölte, hogy a felrobbant autóban utazó másik két személy - a megsérült nő és a gyermek - személyazonosságát még nem állapították meg. Nem zárta ki, hogy rokoni kapcsolatban álltak Mahaurival.