Gyurcsányi mélységekben a magyar oktatás

Újra annyi magyar fiatal hagyja ott az iskolát idő előtt, mint 2006-ban, írja a HVG. Közben az EU ebben is mérföldekkel előttünk jár, a helyzeten pedig nem javít sokat, hogy a csehek, a szlovákok és a románok is hasonló gondokkal küzdenek.

Az Eurostat adatai szerint tíz év alatt mindössze egyetlen ezrelékkel csökkent a korai iskolaelhagyók száma, ezzel vissza is érkeztünk oda, ahol 2006-ban, az SZDSZ-es Magyar Bálint vezette oktatásügy idején tartottunk.

A dicső teljesítményt nyugodtan megköszönhetjük az Orbán-kormány mérhetetlen gondatlanságának, hozzá nem értésének és kapzsiságának mellyel sikeresen kivéreztette a magyar oktatási rendszert.

A szomorú adatokon az sem változtat, hogy 2012 óta nem 18, hanem csupán 16 év a tankötelezettség felső korhatára.

Az Eurostat azt vizsgálta, hogy a 18–24 éves korosztályban hányan vannak, akik nem jutottak el a középiskola végéig, már nem tanulnak, és szakképzésben sem vesznek részt.

Az eredmények alapján Magyarország a unió hetedik legrosszabb adatait produkálta, de súlyosbítja a helyzetet, hogy míg a korai iskolaelhagyás szinte minden más országban csökkenő a tendencia, nálunk 2010 óta folyamatosan romlik a helyzet.

2006-ban a magyar fiatalok 12,5 százaléka volt korai iskolaelhagyó, 2010-re ez egy kicsit javult, de még az akkori 10,8 százalék is kirívóan magasnak számított. Azóta viszont majdnem hajszál pontosan addig romlott a helyzet, mint ahol 2006-ban jártunk:

tavaly már 12,4 százalékos volt a korai iskolaelhagyók aránya.

Az uniós átlag 10,7 százalékos, de ez is nagy csökkenést jelent, hiszen 2006-ban még 15,3 százaléknál járt a mutató, ráadásul a csökkenést a világgazdasági  válság sem tudta megtörni.

A tények siralmasságán az sem szépít, hogy a régiónkban máshol is vannak bajok: az egész EU-ban csupán három ország van, ahol nőtt 2006-hoz képest a korai iskolaelhagyók aránya, Csehország, Szlovákia és Románia.

Az uniós cél az, hogy 2020-ra 10 százalék alatt legyen a szám, ezt eddig 15 országban tudták elérni.

A Jobbik a diplomás átlagbér szintjére emelné a pedagógusok fizetését

"A pedagógushiány mutatja azt, hogy a kormányzat oktatáspolitikája és az életpályamodell gyakorlatilag megbukott."-jelentette ki Dúró Dóra, az Országgyűlés Kulturális Bizottságának elnöke.A Jobbik politikusa úgy fogalmazott, a kormány becsapta a tanárokat és hazudott, amikor korábban minden tanárnak évenkénti béremelést ígért, ugyanis idén ősszel ez nem valósul meg, mivel a költségvetési fedezet nem áll rendelkezésre, vagyis nem minden pedagógus fizetése növekedhet.