Az Európai Parlament elnöke nem koncentrációs táborokat akar létesíteni Líbiában

"Líbiába befektetni helyes lépés. Úgy gondolom, hogy ugyanakkora összeget kell szánnunk Líbiának a földközi-tengeri útvonal lezárása érdekében, mint amekkorát Törökországba befektettünk"

- húzta alá Tajani.

A 2016 tavaszán kötött megállapodásban az EU 6 milliárd eurót ígért Törökországnak a menekültek ellátására, cserébe Ankara feltartóztatja a menedékkérők áradatát.

Törökországgal ellentétben viszont Líbiában Moammer Kadhafi 2011-es meggyilkolása óta gyakorlatilag teljes a káosz: egymásnak feszülő hadurak és fegyveres csoportok harcolnak minél nagyobb területek ellenőrzéséért, az országnak pedig nincs hatékony kormánya. Jelenleg innen indul a legtöbb menedékkérő Olaszország, az Európai Unió felé.

Jogvédők szerint Líbia szinte maga a pokol a menedékkérők számára, rendszeresen válnak erőszak áldozataivá, rabszolgasorban, csaknem állat módjára tartják őket embercsempészek és bűnözői csoportok.

Tajani aláhúzta: a Líbiában létesítendő táborok nem hasonlíthatnak koncentrációs táborokra, az emberi jogokat tiszteletben kell tartani. Nem ajándékba adjuk a pénzt - húzta alá az olasz politikus.

Olaszország a líbiai parti őrséggel közösen drasztikusan csökkentette az elmúlt hetekben a Líbiából érkező menedékkérők számát, ám Tajani figyelmeztetett, hogy Afrika mélyebben gyökerező problémáinak rendezése nélkül hiába zár le bárki egy útvonalat, két, három, négy új nyílik majd meg helyette.