2017. 09. 11. 17:17

A letelepedési kötvényt szerző szírek magasabb szintű átvilágítását kezdeményezi a Jobbik

Mirkóczki Ádám hétfői sajtótájékoztatóján rámutatott arra, hogy komoly biztonsági kockázatot jelenthet, ha a Magyarországra érkezett szír állampolgárokat nem vetik alá magasabb szintű átvilágításnak.

A tegnapi napon eleinte a német, aztán az egész európai sajtót bejárta az, az Európa számára nem túl szerencsés hír, miszerint a német bűnügyi hatóság jelenlegi ismeretei szerint továbbra is 11 ezer biankó szír útlevél van az Iszlám Állam terroristáinak, dzsihádistáinak birtokában.

A jobbikos szóvivő emlékeztetett, hogy a párizsi merényletek elkövetője, Salah Abdeslam legalább kétszer megfordult Magyarországon, és a merénylőtársai közül többen is ilyen biankó szír útlevelekkel jutottak Európába.

Így ez nem csak Európa, de Magyarország számára egy hatalmas nemzetbiztonsági kockázatot jelent. 

"Pintér Sándor belügyminiszter adatai alapján 2017. március 31-ig letelepedési engedélyek segítségével tartózkodási engedélyt kapott összesen 107, letelepedési engedélyt pedig további 99 szír állampolgár."

A képviselő szerint a kockázatot az jelenti, hogy a letelepedési kötvényekkel kapcsolatban a Terrorelhárítási Központ végzett előzetesen nemzetbiztonsági átvilágítást, ami mint kiderült 

"annyiból áll, hogy néhány nemzetközi körözési listán lefuttatják az adott illető személyazonosságát."

A Jobbik ezt nem tartja elegendőnek, ezért a keddi Nemzetbiztonsági Bizottságban indítványozni fogja, hogy

"az Alkotmányvédelmi Hivatal a fent említett 206 esetben folytasson le egy olyan nemzetbiztonsági átvilágítást, amely a parlamenti képviselők átvilágításával azonos."

Mirkóczki a biztonságot mind a humánpolitikai kapacitásnál, mind az anyagi ráfordításnál előbbre valónak tekinti, ami nem lehet pártpolitikai kérdés. Ezért a kormányt, ezen belül is Pintér Sándor belügyminisztert arra kéri, hogy engedélyezze az átvilágításokat az Alkotmányvédelmi Hivatal számára.