A letelepedési kötvényt szerző szírek magasabb szintű átvilágítását kezdeményezi a Jobbik

A biztonság megőrzése érdekében az Alkotmányvédelmi Hivatallal is átvilágíttatnák őket.

A tegnapi napon eleinte a német, aztán az egész európai sajtót bejárta az, az Európa számára nem túl szerencsés hír, miszerint a német bűnügyi hatóság jelenlegi ismeretei szerint továbbra is 11 ezer biankó szír útlevél van az Iszlám Állam terroristáinak, dzsihádistáinak birtokában.

A jobbikos szóvivő emlékeztetett, hogy a párizsi merényletek elkövetője, Salah Abdeslam legalább kétszer megfordult Magyarországon, és a merénylőtársai közül többen is ilyen biankó szír útlevelekkel jutottak Európába.

[video:https://youtu.be/3cKOpfB_7cc]

Így ez nem csak Európa, de Magyarország számára egy hatalmas nemzetbiztonsági kockázatot jelent. 

"Pintér Sándor belügyminiszter adatai alapján 2017. március 31-ig letelepedési engedélyek segítségével tartózkodási engedélyt kapott összesen 107, letelepedési engedélyt pedig további 99 szír állampolgár."

A képviselő szerint a kockázatot az jelenti, hogy a letelepedési kötvényekkel kapcsolatban a Terrorelhárítási Központ végzett előzetesen nemzetbiztonsági átvilágítást, ami mint kiderült 

"annyiból áll, hogy néhány nemzetközi körözési listán lefuttatják az adott illető személyazonosságát."

A Jobbik ezt nem tartja elegendőnek, ezért a keddi Nemzetbiztonsági Bizottságban indítványozni fogja, hogy

"az Alkotmányvédelmi Hivatal a fent említett 206 esetben folytasson le egy olyan nemzetbiztonsági átvilágítást, amely a parlamenti képviselők átvilágításával azonos."

Mirkóczki a biztonságot mind a humánpolitikai kapacitásnál, mind az anyagi ráfordításnál előbbre valónak tekinti, ami nem lehet pártpolitikai kérdés. Ezért a kormányt, ezen belül is Pintér Sándor belügyminisztert arra kéri, hogy engedélyezze az átvilágításokat az Alkotmányvédelmi Hivatal számára.