Áder János is a plakátháború áldozatául eshet - a Jobbik megfosztaná a köztársasági elnöki címétől

Megfosztási eljárást indít a Jobbik a köztársasági elnökkel szemben.

Volner János leszögezte, a magyar jogszabályok értelmében indítják meg a megfosztási eljárást, melynek végén Áder Jánost felmentik majd a tisztségéből.

Mint ismeretes, miután kiváltotta Orbán Viktor személyes és dühödt haragját a Jobbik-plakátkampánya, amely az emlékezetes "Ti dolgoztok, ők lopnak" megállapítással indult, a főnökük haragjától megilletődött fideszesek kénytelenek voltak minden eszközzel, bolsevik tempóban elérni valahogy, hogy eltűnjenek a legerősebb ellenzéki párt hirdetései.

Már a bizottsági vita során látszódott, hogy a kormánypárt javaslata alaptörvény-ellenes, hiszen pártok gazdasági működését csakis sarkalatos törvényekkel lehetséges szabályozni, kormányhivatal nem ellenőrizhet pártot, és közjogilag sem érvényes a javaslat, mert Áder János korábban nem ezt a szöveget küldte vissza megfontolásra a Ház elé.

A magyar parlamenti demokráciára nézve rendkívül kínos módon egyszerű többséggel fogadták el az új szabályozást - ami után a Jobbik alkotmánybírósági vizsgálatot sürgetett, majd nem sokkal később Vona Gábor kijelentette, ha Áder János aláírja a plakáttörvényt, akkor megindítják vele szemben a megfosztási eljárást.

Így zajlott a plakátháború

Az április elseje és július elseje között lezajlott belpolitikai csatározás, amelyet plakátháborúként ismerhetünk, nem pusztán a várhatóan rendkívül durva 2018-as választási kampány előjátékaként szolgált. Ez volt ugyanis az első eset, hogy egy ellenzéki párt kampányakciója személyesen Orbán Viktor haragját váltotta ki - így a Nemzeti Együttműködés Rendszerének teljes hadigépezete, az összes segédcsapata (a Fidelitastól kezdve az MSZP-n át) rátámadt a Jobbikra.

"Áder János nemes egyszerűséggel beállt ugyanúgy a Fidesz katonájának, mint korábban, és nem a jogállamiság felett őrködött Magyarországon, hanem a Fidesz pártpolitikai célját szolgálta ki gátlástalanul"

- idézte fel mindezt Volner János a Sándor-palota előtt, hozzátéve: az előzetes egyeztetésekből úgy tűnik, hogy minden ellenzéki párt támogatni fogja Áder visszahívását, amely eljárást az Alkotmánybíróságnak kell majd lefolytatnia.

Áder bajban van

Az Alaptörvény 13. cikk (2) bekezdése alapján "az Alaptörvényt vagy tisztsége gyakorlásával összefüggésben valamely törvényt szándékosan megsértő, illetve a szándékos bűncselekményt elkövető köztársasági elnökkel szemben az országgyűlési képviselők egyötöde indítványozhatja a tisztségtől való megfosztást".