A lengyelek legálisan követelhetnek kártérítést Németországtól

De még nem lépik meg.

Augusztus elején merült fel ismét a kormányzó Jog és Igazságosság  (PiS) pártjánál, hogy kártérítést követeljen Németországtól a II. világháború során a német agresszió okozta anyagi és emberi veszteségekért.

A kártérítési igény bejelentése időről időre feltűnik a párt retorikájában, de hivatalos lépés az ügyben még nem történt. 

A lengyelek kártérítést kérnének a németektől a II. világháborúban okozott károkért

A kérést Arkadiusz Mularczyk, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt alsóházi képviselője terjesztette elő.

Hétfőn azonban a Szejm (lengyel parlament) jogi szakértői arra a megállapodásra jutottak, hogy Lengyelországnak joga van kártérítésért folyamodni, és egy

határozatban alkotmányellenesnek mondták ki és érvénytelennek minősítették azt az 1953-ban a Szovjetunió és az NDK között született szerződést,

amiben Varsó a szovjet blokkhoz tartozó Német Demokratikus Köztársaság javára lemondott a követeléseiről.

A határozatnak jogi hatálya ugyan nincs, de arra alkalmas, hogy a két ország közötti feszültséget szítsa, miután a múlt hónapban felmerült igényre válaszul a német parlamenti szakértők pont ennek az ellenkezőjéről határoztak. Ulrike Demmer német helyettes kormányszóvivő akkor kijelentette, hogy 
Berlin végleg lezártnak tekinti a Lengyelországnak fizetendő háborús jóvátétel kérdését.

"A kommunista kormányt a Szovjetúnió kényszerítette ebbe a döntésbe, Lengyelország nem volt szuverén állam annak idején" 

- mondta Arkadiusz Mularczyk, a PiS vonatkozó tanulmányát jegyző politikus.

Az 1939-1945 közötti német megszállás anyagi veszteségeit Lengyelország 250 milliárd háború előtti zlotyra - mai árfolyamon mintegy 700 milliárd amerikai dollárra - becsüli.

Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter a határozat bejelentése után azt nyilatkozta, hogy természetesen továbbra sem viszik jogi útra a dolgot és nem nyújtják be a kártérítésre vonatkozó igényt a németek felé. 

Azzal azonban, hogy folyamatosan napirenden tartják a témát kockáztatják a két ország közötti feszült viszony mélyítését, ami azóta tart, mióta 2015-ben a Kaczynski vezette Jog és Igazságosság párt került az ország élére.