Őrszemélyzet, kamerák, ellenőrző pontok: íme a siófoki példa a pesti bulinegyednek

A nyári főváros kiszorította a nemkívánatos bulituristákat.

Az egyik hetilap nemrég még a pesti szórakozó negyed „elsiófokosodásáról” írt, ám a cikk szerzője a siófoki polgármester szerint „fáziskésésben” van, hiszen náluk a Petőfi sétányról eltűntek a nemkívánatos bulituristák, a zsebtolvajok, az örömlányok, és idén nyáron már kirívó, országos visszhangot kiváltó bűncselekmény sem történt, vagyis a hasonló problémát kezelni tudták.

„Hosszú évek óta szajkózták az illetékesek Siófokon, hogy a Petőfi sétánnyal valamit kezdeni kell, mert a város rossz hírét kelti (emlékezetes volt ugye a 2009-es veszprémi Cozma-gyilkosságba is belekeveredett enyingi romabanda 2008-as, erődemonstráló fölvonulása a siófoki korzón, ekkor a jelenlegi polgármester, Lengyel Róbert éppen a város rendőrkapitánya volt – a szerző), csak éppen senki nem tett semmit – így a független városvezető. – A választási kampányban ígéretet tettem a nemkívánatos, csak randalírozni óhajtó, a normális szórakozásra vágyókat elriasztó bulituristák kiszorítására, majd 2015-ben elkészült a koncepcióm a Petőfi sétány új rendjére, amit a helyi rendőrség is támogatott, akár csak a képviselő-testület, ezúttal politikai hovatartozástól függetlenül. A tavalyi nyárra biztonsági őrszemélyzetet kapott a sétány, áteresztő-ellenőrző pontokat állítottunk fel, kamerákat szereltünk fel, minderre több tízmillió forintot költve saját erőből. Már a tavalyi szezonban is nagyságrendekkel kevesebb bűncselekmény történt, idén nyárra pedig tovább javult a helyzet”.

A megyei rendőr-főkapitány a napokban arról tájékoztatta a siófoki polgármestert: idén tovább csökkent a sétányon elkövetett bűncselekmények száma. Miközben tavaly még egy-két kirívó eset is előfordult (a szezon elején, egy ízben még bepróbálkozott a balhékeltéssel az enyingi banda is), idén már egyetlen egy sem. „Újabb milliókat költöttünk, még több kamerát szereltünk föl, immár a környék egyetlen métere sem esik ki a kamerák látóköréből. Profi biztonsági csapat nyerte el pályázaton a rendfenntartási feladatokat és ugyanez a társaság adta az egyes szórakoztató egységek őrszemélyzetét is. Az eredmény? Sokszor jártam lent este, éjszaka a korzón, és örömömre családosokkal, kisgyermekesekkel találkoztam az esti órákban. Ma már ugyanis bárki biztonságban érezheti magát – ez volt a célunk, hogy biztonságosabb Siófokot teremtsünk, hiszen jó közbiztonság nélkül nincs megfelelő turizmus. S míg elődömnek az volt az elve, hogy a közrend, közbiztonság fenntartása állami feladat, én amondó vagyok: a helyi önkormányzatoknak is vannak kötelezettségei a helyiek és a vendégek biztonságérzete érdekében. Befektetés nélkül, pusztán szép szavakkal e téren sincs eredmény. Márpedig a különféle mutatók is azt jelzik, hogy Siófok évről-évre népszerűbb. Az idei hónapokban, így júliusban is tovább emelkedett a vendégéjszakák száma (augusztusról még nincs adat – a szerző), idén minden korábbinál több rendezvénnyel vártuk a turistákat”.

Jelentősen emelkedett idén a Plázsnak is helyet adó Nagystrand forgalma is (ennek tőszomszédja a Petőfi sétány). Lengyel Róbert szerint ehhez a strandfenntartó önkormányzati társaság, a Balaton-parti Kft. élén végrehajtott személycsere is hozzájárult. „Két éven át „fogta a kezét” a Fidesz-frakció az előző igazgatónak, holott én kezdettől fogva szorgalmaztam a változást – magyarázta a polgármester. – Az új vezető valóban vérfrissítést hozott, intézkedései révén csak egy jellemző eredmény: minden idők legjobb strandbevételét is meghaladta 28 százalékkal az idei forgalom”.

A siófoki polgármester szerint ezen az úton kell továbbmenni, hogy Siófok valóban európai fürdőhely lehessen. „Sok minden kell még hozzá, az idei sikeres szezonnak is vannak levonható tanulságai, azt például még nem sikerült elérnem a korzóval kapcsolatban, hogy egyes szórakozó helyein ne kellessék magukat félpucér táncosnők a közterületről is láthatóan, hiszen ha egyszer a családosokat, kisgyermekeseket akarjuk vonzani, akkor itt mintha némi ellentmondás volna… Mindenképpen javítandó a Rózsakert képe a hajóállomás közelében, saját forrásból erre is költenünk kell a következő szezonra, továbbá az idei nyár tanulsága az is, hogy egyetlen, a városon átvezető út kevés (vagyis óriási hiba volt alternatíva nélkül lezárni a Fő utcát a Fő tér átépítésekor), feltétlenül szükség van a déli elkerülő útra, ami nélkül folyamatos veszély a szezonban, hogy a város közlekedése káoszba fullad”.

Az elkerülő út egy új Sió-híddal már majdnem valóság lett néhány éve, ám közbejött a „G-nap”, ami után feltűnő gyorsasággal törölték az állami beruházást pénzhiányra hivatkozva, pedig már a kivitelező is megvolt, a Simicska-féle Közgép…

„A város ami tőle telik, megteszi, új nyomvonalat fogunk asztalra tenni, és remélem, abban az országban, ahol annyi mindenre jut, stadionra épp úgy, mint lőtérre (Siófok mindenképpen kap lőteret, erről most értesítettek bennünket), erre is kell hogy jusson, mert közel sem csak a város érdeke” – adott hangot reményeinek Lengyel Róbert siófoki polgármester, a Magyar Polgármesterek Közössége (MPK) elnöke.