5 tuti hazugság, amiért az Orbán-kormány szóvivője szerint fel kell lépni a kormánylapokkal szemben

Válogatás az elmúlt hétből.

"A magyar kormány nem támadja és soha nem is fogja támadni a médiát vagy a sajtó szabadságát. Ugyanakkor fel kell lépnünk és fel is fogunk lépni a hamis hírek terjesztése, a közvélemény félrevezetése és az ellen, hogy korlátozzák az emberek valós információkhoz való hozzáférését"

- írta Kovács Zoltán kormányszóvivő.

Nézzük, ki ellen is léphetne fel a kormány, és azt is, hogy miért.

1. Jogosulatlan adatszerzés

A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Magyar Idők elnevezésű kormánylap jobb híján éles támadásba lendült a Jobbik által elindított béruniós polgári kezdeményezéssel szemben. Ennek egyik iránya, hogy a legerősebb ellenzéki párt jogosulatlan adatszerzésre használja fel az egyenlő munkáért egyenlő bért alapelv elismeréséért megkezdett kampányt.

Keddi cikkünkben Péterfalvi Attila adatvédelmi ombudsman nyilatkozatával cáfoltuk meg a Magyar Idők hazugságát.

2. Az Európai Szakszervezet elutasítja a béruniót

Szintén kedd, szintén a bérunió és szintén egy hazugság. A közvéleményt ismét a Magyar Idők próbálta félrevezetni, de az Alfahír megszerezte azt a levelet, amit Luca Visentini, az Európai Szakszervezeti Szövetség főtitkára írt Gyöngyösi Márton országgyűlési képviselőnek, a béruniós kezdeményezést indítványozó európai polgári bizottság vezetőjének.

A későbbi személyes találkozóval kapcsolatban pedig a jobbikos politikus így nyilatkozott:

„a főtitkár elismeréssel szólt az egyenlő munkáért egyenlő bért zászlajára tűző kezdeményezés céljáról”.

3. Rettegő nyugdíjasok

„Mindenki röhög azon, hogy rettegnek a nyugdíjasok. Attól, mert csúnyán néznek rájuk a jobbikosok. Ezt miért kellett?”

- tette fel a kérdést a riporter, amire Kocsis Máté fideszes polgármester hirtelen őszinteségi rohamot kapott:

„Nem néztem sem Tényeket, sem TV2-t, sem Origót, sem mást. Úgyhogy elnézést kérek a tudatlanságomért. Én remélem, hogy senki sem retteg. Ha valaki retteg, akkor pedig ne rettegjen, mert ez egy biztonságos ország.”

Egyébként itt két hamis hírt terjesztő médiumra hívnánk fel Kovács Zoltán figyelmét: Tv2 és origo.hu.

4. Alapszervezet, ami ott se volt

Múlt pénteken nyert a Jobbik sajtópert a 888.hu és a Pesti Srácok ellen. Sajnálatos módon, mindkét sajtótermék kendőzetlen módon hazudozhat a legerősebb ellenzéki pártról, mert az elvesztett sajtóperek utáni bírságokat az adófizetők pénzéből elégítik ki - ugyanis mindkét portált állami hirdetésekből tartják fent.

Akármilyen kínos, de egy olyan jobbikos alapszervezet feloszlásáról írtak, ami valójában soha nem is létezett. Sajtótörténeti mélypont?

5. Terry Black hangján megszólalni

Múlt hét csütörtökön egy újabb elvesztett perről számoltunk be, ezúttal a Lokálnak kell helyreigazítást közölnie, illetőleg perköltséget fizetnie Vona Gábornak,

"az újabban a Fidesz-KDNP szóvivőjévé avanzsált Terry Black egy hazugságát közölték a Jobbik elnökének vele szembeni peréről".

A Lokálban megjelent hazugságok azért roppant kellemetlenek a magyar demokráciára nézve, mert a nyomtatott formáját ingyen osztogatják a magyaroknak, ezért külön reméljük, hogy az Orbán-kormány erélyesen fog fellépni a hamis híreket terjesztő sajtótermékkel szemben.