Razziáztak a rendőrök: 3 nap alatt 4170 autóst büntettek meg az öv miatt

3539 esetben a járművezető nem kapcsolta be a biztonsági övét. Nincs annyi orvos, amennyi szervdonor.

A hétfőn kezdődött TISPOL európai kampány keretében a biztonsági öv, a gyermekbiztonsági rendszerek és a bukósisak előírásszerű használatát ellenőrizték kiemelten.

Döbbenetes, de a három nap alatt 4170 alkalommal tapasztalták a biztonsági öv használatának elmulasztását, ebből túlnyomórészt - 3539 esetben - a járművezető nem kapcsolta be a biztonsági övét. A gyermekbiztonsági rendszert 50 alkalommal nem használták, 29 motoros pedig bukósisak nélkül közlekedett.

Az övet nem használó sofőrök reakcióira általában jellemző, hogy egyrészt nagyon magabiztos vezetőknek tartják magukat, de arra már nem gondolnak, hogy rajtuk kívül más is hibázhat az utakon, balesetbe sodorva őket. Noha nyilvánvaló, hogy mindössze kényelmi okokra vezethető vissza ez a szokás, természetesen itt is előkerülnek a kirívó, ritka példákra alapozott erkölcsi álmagyarázatok arra vonatkozóan, hogy biztonsági övvel még rosszabbul is járhatunk egy baleset során, mint nélküle.

A nagy számok törvénye persze fittyet hány ezekre, a szabályokat pedig azoknak is írják, akik önmaguk képtelenek lennének vigyázni magukra.

Ezen a felvételen nagyjából látszik, milyen a becsapódás övvel és öv nélkül:

Nincs annyi orvos, amennyi szervdonor.