2017. 09. 14. 10:35

Mi kell ahhoz, hogy ne ömöljön a rothadó szennyezés a Szamosba?

Avagy, így jár az az ország, amely leépíti a környezetvédelmet.

A Greenpeace munkatársai augusztus végén újra vizsgálták a Szamos szennyezését: azt tapasztalták, hogy továbbra is fertőző szennyezés ömlik a folyóba. A folyóból vett minták a Szamos magyar oldalán is jelentősebb bakteriális szennyezettséget mutattak. A környezetvédő szervezet azt várja a hatóságoktól, hogy sürgősen lépjenek fel az illegális szennyezés ellen, a lakosság egészségének védelmében.

Mint írták, az akkreditált laboratóriumból származó vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy

továbbra is rothadó húsfeldolgozási maradékokkal teli habzó, büdös , fertőző, tisztítatlan szennyvíz jut a Szamosba a Szatmár megyei Vetés (Vetiș) településen működő Unicarm húsüzeméből.

A fertőzéseket okozó coliform baktérium telepszáma továbbra is meghaladta az elfogadható értéket, így megállapítható, hogy a folyóba ömlő szennyezés gyakorlatilag fertőző veszélyes hulladéknak minősül.

„Érthetetlen, hogy több hónapnyi botrány után még mindig szennyezés folyik a Szamosba, megkeserítve a környéken kikapcsolódni, fürödni, horgászni kívánók életét. A hatóságokat újfent értesítjük az eredményekről, és azt várjuk tőlük: haladéktalanul intézkedjenek, és vessenek véget a Szamos szennyezésének”

– mondta Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője.

Ahogy azt már oly sokszor megírtuk, és ahogy azt az élet is igazolta, egy ország nem nézhet szembe eredményesen a XXI. század kihívásaival működő és hatékony környezetvédelmi struktúra nélkül, és ennek az újjáépítendő szervezeti modellnek csak az egyik eleme az önálló tárca.